Ари Ливне: Спилбергов јунак, Додиков саветник

О ДОДИКОВОМ САВЕТНИКУ ФИЛМСКИ АРХИВ „СТИВЕН СПИЛБЕРГ“

СНИМИО ДВОИПОСАТНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ

 • Деведесетогодишњи Ари Ливне заточеник немачких логора, Титов партизан, па Титов робијаш, па човек за посебне послове Израела и Светског јеврејског конгреса, а данас - један од најближих људи председника Републике Српске Милорада Додика

 • Ливне је врло активан Светском јеврејском конгресу и у тој орагнизацији обавља и дужност специјалног изасланика за земље бивше Југославије. Он, у ствари, није званично Додиков саветник  већ представник Републике Српске у Јерусалиму, али више времена проводи у Бањој Луци него у Израелу чији је и држављанин

 • У време, како су је назвали, највеће кризе од Дејтона до данас, када је заказан референдум и када су запретили Вашингтон и Брисел, Ливне је у Бања Луку у петодневну, званично је објашњено, приватну посету довео министра иностраних послова Израела Либермана, па је можда ту објшњење откуд Кетрин Ештон онако изненада у главног граду Српске

 • Прича се да су по његовом савету изабране лобистичке куће у Вашингтону и Бриселу које раде за интересе Републике Српске. Водио је Додика код Шимона Переза. И у неким најмоћнијим светским медијима више нема оних утркивања у оцрњивању српског ентитета

Пише: Стефан Петровић

     ПАЖЉИВИЈИ су већ приметили да Република Српска, за разлику од неких не тако давних времена, све чешће у босанскохерцеговачким драматичним заплетима има подршку и са места и од светских центара моћи од којих се то баш не би очекивало. Поготово ако би се само гледали неки стари стереотипи по којима Балкан у последње две деценије функционише.

     Објашњење за ово, разуме се, није тако једноставно јер су и разлози различити. Али, свакако део објашњења лежи и у шароликом тиму који окружује председника Републике Српске Милорада Додика.

     Једно име, Ари Ливне, изазива знатижељу многих – од штокаквих истраживача до сасвим озбиљних дипломата. У причама које постоје о његовом утицају на светске центре моћи вероватно има много претеривања, али да је врло необична личност, са готово невероватном биографијом, то је сасвим сигурно.

   „Увек истиче да је одрaстао на српској књижевности, у српској култури и као од шале у сваком тренутку је у стању да цитира којег год зажелите српског песника старије генерације.“

 

     Уосталом,  филмски архив „Стивен Спилберг“, највећи на свету, о њему је снимио двоипочасовни документарни филм, а штампа у Израелу о њему пише да је „човек у чијем се животу најбоље одсликава судбина јеврејског народа“.

     Има деведест година и стално, чак и данас, путује по целом свету, врло је активан Светском јеврејском конгресу и у тој орагнизацији обавља и дужност специјалног изасланика за земље бивше Југославије. Човек, у ствари, није званично саветник Додика већ представник Републике Српске у Јерусалиму, али он више времена проводи у Бањој Луци него у Израелу чији је и држављанин.

     Родио се у Будимпешти, случајно му се мајка затекла тамо, а његова породица је у то доба живела у Новом Саду где је и он одрастао и можда због тог увек истиче да је одрaстао на српској књижевности, српској култури и као од шале у сваком тренутку је у стању да говори којег год зажелите српског песника старије генерације.

     У младости је, каже, много учио, али и радио. Са шеснаест година већ је био у Светској ционистичкој организацији, претечи данашњег Светског јеврејског конгреса, али је и, као средњошколац, учествовао у активностима тадашње левичарске омладине у Новом Саду.

 

     На почетку Другог светског рата, као и други новосадски Јевреји, одведен је у сабирни центар на аеродром, а онда као јак двадесетогодишњак пребачен је борски рудник где су Немци довели огромну радну снагу из Србије и средње Европе. Две године касније уз помоћ једне влашке породице, која је живела тик уз рудник, бежи и пребацује се у једно српско село.

   „У самици је био више од две године са Драгољубом Јовановићем.“

 

     Сељани су бегунце упућивали најближој војсци, неки од његових другара су завршили у четницима, он у партизанима. Учествовао је и у ослобађању Београда. А онда добија заслужено одсуство да потражи породицу у Новом Саду, али је сазнао да су отац и мајка одведени у Матхаузен. Продужава у Будимпешту да потражи тетке и друге из шире породице, али тамо завршава у једној специјалној јединици руског НКВД-а која је гонила најпознатије мађарске фашисте. Водио их је млади генерал Реваз Геза, касније министар одбране Мађарске, а те догађаје безуспешно је покушао пре неку годину да расветли садашњи политички врх те земље.

     Ливне се поново вратио у Београд у зиму 1946. године и, како каже, неопрезно причао о томе како му изгледају ти први месеци слободе и нове власти. Поверио се у хотелу „Москва“ једном другом Јеврејину за кога није знао да ради у УДБ-и и већ сутрадан је био ухапшен и ускоро и осуђен на десетогодишњу робију у Срмеској Митровици. Две године касније ту је дочекао прве ИБ-овце, а ту је већ био готово цели Централни комитет Драже Михајловића.

     Преваспитавајући новајлије, Ибеовце, затворске власти су тражиле да тим сеансама присуствују и сви други затвореници. Ливне тврди да је то права филмска прича, јер је то било толико шаролико друштво – идеолошки, али и на свкаи други начин. Елем, он и ту прави, ничим изазван, нови проблем јер се побунио против клеветања Црвене армије и Стаљина што је био основни смисао тих часова преваспитања. Ни данас није одустао од тадашњег свог става. За казну му одређују затворску самицу.

     Кандидата, по мери затворских власти, за самице је било превише па су морали по двојица у ту једну малу просторију. И ту је, каже, имао среће.

     У самици је био више од две године са Драгољубом Јовановићем. Професор Београског универзитета, двоструки докторант Сорбоне, између два светска рата шеф левих сељака, посланик у првом парламенту ФНРЈ, Јовановић је ухапшен по директном договору Тита и Кардеља, јер је тражио скупштинску дебату о неким стварима за које је Политбиро већ био одлучио. Ливне тврди да Срби нису довољно истражили научни, полтички и уопште животни опус овог човека, јер је реч у сваком погледу о бриљантном уму. Уз њега је, каже, у самици научио штошта што га је профилисало и припремило за даљи живот.

   „Године 1956. се исељава у Израел и почиње као перач аутомобила, па радник у фабрици за израду пећи, али као најбољи на двогодишњем курсу за хебрејски језик запошљава се у „Јеврејској агенцији“. То је заједничко преузеће Светског јеврејског конгреса и државе Израел“.

 

     Ливне у затвору остаје нешто више од седам година, а пуштен је на оштру интервенцију светских јеврејских организација и у том тренутку је био једини Јеврејин који је био у казаматима тадашње Југославије.

     У Београду, након изласка из затвора, за годину дана је чак догурао до шефа филмског оделења посебног прес-биро који је израђивао кратке пропагандне филмове о тадашњим привредним предузећима.

     Ипак, 1956. године исељава у Израел и почиње као перач аутомобила, па радник у фабрици за израду пећи, али као најбољи на двогодишњем курсу за хебрејски језик запошљава се у „Јеврејској агенцији“. То је заједничко преузеће Светског јеврејског конгреса и државе Израел, скуп професионалаца различитих врста који су радили бројне послове – од усељавања у Израел, ширења јеврејске културе по целом свету, до оних најтананијих и најтајнијих послова које обично званични органи државе, па ни државе Израел не могу да раде.

     Ливне је почео са најнижих позиција да би завршио као дирекор те моћне организације. Пропутовао је цели свет безброј пута, радио каже, и што јесте и што није за причу, а у Израелу има статус посебног човека. Награђиван, одликован, снимали о њему филмове, хоће и књиге да пишу...

     Ово је, нешто опширнија, нипошто комплетна биографија, да би се схватило какав је то човек уз Додика и Републику Српску. У Србе је, каже заљубљен, у Републику Српску посебно а себе види као човека који има једну ципелу јеврејску а другу српску.

     Са Додиком и целом његовом породицим се дружи приватно.

   „Велики број амбасадора моћних светских земаља обично након сусрета са званичницима траже и сусрет са Ливнеом.“

 

     Шта он може у босанском колоплету и какав је његов значај, наравно да неће рећи, али рецимо, у време, како су је назвали, највеће кризе од Дејтона до данас, када је заказан референдум и када су запретили Вашингтон и Брисел, Ливне је у Бања Луку у петодневну, званично је објашњено, приватну посету довео министра иностраних послова Израела Либермана, па је можда ту објашњење откуд Кетрин Ештон онако изненада у главном граду Српске.

     Прича се да су по његовом савету изабране лобистичке куће у Вашингтону и Бриселу које раде за интересе Републике Српске. Водио је Додика код Шимона Переза. И у неким најмоћнијим светским медијима више нема оних утркивања у оцрњивању српског ентитета.

     Велики број амбасадора моћних светских земаља обично након сусрета са званичницима траже и сусрет са Ливнеом. Он сам то објашњава као желе да чују једног старог човека, али постоје и приче да многи добију и налоге из својих централа да обавезно уприличе и тај сусрет. Постоји и прича да је амбасадора једне баш моћне земље готво понизио када је овај почео да прети. Само му је рекао: ''Ви нисте добили такве инструкције, ви блефирате'' и човек је занемео и отада се он у БиХ не понаша баш као дресер, већ све више као дипломата.

     У баш дугом и опширном претресању свих светских и домаћих тема Ливне је изнео и, каже, предлог, а можда је то и решење негде већ уобличено: „Овде људи не живе у великој љубави, и није то само последњи рат или онај пре њега, већ је то тако вековима и паметно би било да се БиХ претвори у неку врсту федерацији, можда боље конфедерације и сви ће бити срећнији, јер овде услова за добар живот има“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

kvot's picture
kvot (није потврђен) 17:21 20.10.2011.

 • +136
Voting is closed.

Vidim da nema ni jednog komentara pa da malo proširimo djelovanje.
Mi i Jevreji smo toliko različiti ali i toliko slični. Religija, kultura, materijalno bogatstvo nas udaljavaju ali naši neprijatelji nas opet spajaju.
Njemci, ustaše i muslimani su nam zajednički neprijatelji. Da smo ranije odigrali na kartu Jevreja, a ne kao slijepci se vukli za Titovim idejama nesvrstanih i Arafata, možda bi sada bili u boljoj poziciji.
Možda, ko zna. Ovo je moje lično mišljenje.

DARIO's picture
DARIO (није потврђен) 00:28 28.10.2011.

 • +133
Voting is closed.

NIJE MOZDA, NEGO JE TAKO BRATE MOJ!!!

milorad stefanovic blumenauu's picture
milorad stefano... (није потврђен) 02:06 30.12.2011.

 • +123
Voting is closed.

Izraelska drzava je stvorena u dogovoru sa engleskom imperijom i bankarske oligarhije koja je suvlasnik i engleske (centralne)banke. Ne zeleci da obrazlazem implikacije, upucujem zainteresovane na soapstveni resers objektivnosti radi. Dovoljno ce biti u tom kontekst skrenuti paznju na zakljucak da uticaj osnivaca drzave nece biti zanemariv, imajuci naravno u vidu okolnost da nekoliko miliona jevreja ne mogu opstati u "neprijateljskom" okruzenju stotina miliona energetski bogatih arapa, bez podrske struktura koje izmedju ostalog i upravljaju eksploatacijom gore pomenutih energenata. To ne iskljucuje izvestan sepen tolerancije prema pojedinim pripadnicima jevrejske drzave dopustenom u okviru aktivnost velikog "think-tank-a" u cilju iznalazenja varijacija resenja zadatih smernica. U tom svetlu sigurno sam da pomenuti savetnik predsednika Dodika raspolaze znanjem koje nece podeliti sa javnoscu, dok Republika Srpska odnosno eventualno njen predsednik,ako su upoznati sa generalnim antropoloskim "razvojnim" planom mogu da privremeno saradjuju radi privremenog boljitka razvoja naroda. U kasnijem toku istorije bi sa jace poziciju postali zrtve opsteg drustvenog sunovrata ... a postoji i nada da ce tok istorije promeniti pravac, a dotle valja sasuvati narodni potencijal.

Часлав's picture
Часлав (није потврђен) 18:17 02.12.2012.

 • +81
Voting is closed.

Свака част за коментар!!!

Max 's picture
Max (није потврђен) 16:22 02.09.2013.

 • +26
Voting is closed.

milorad stefano..:priche za malu decu...Sve sto nadjes na internetu za tebe je istina....pfff

xajgyk's picture
xajgyk 13:21 29.08.2012.

 • +103
Voting is closed.

isto tako su neki bili prijatelji i pomagali Americke strosedeoce, ali u isto vreme i jedne protiv drugih. I tu ima slicnosti sa nama i njima

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 13:33 26.10.2012.

 • +98
Voting is closed.

Jevreji su antihristi,ostalo nema veze u globalu.Jevreji !!!! njima se nikad ne treba verovati.Odrekli su se Boga radi bogastva,narocito Hazari.Oni su najveci neprijatelji Srba.Maniti se prica.

r4ndOm's picture
r4ndOm (није потврђен) 00:20 03.09.2013.

 • +30
Voting is closed.

ROFL! Lučićev sledbenik! Kakav komedijaš ovaj Igor Grozni :D

анти телетабис's picture
анти телетабис (није потврђен) 01:08 11.12.2012.

 • +79
Voting is closed.

Господин Ливне као да је живео девет живота.
Каква енргија, истрајност и упорност.
Пожелимо му још многа лета.

Незнам одакле Додик у овој причи али је све тако чудно, или ми једноставно нисмо навикли да нас тај део света гледа на овај начин.
Један одатак је интересантан а односи се на посету министра вањских послова Израела, Либрмана и посету палестинског колеге.Либерман је тај дан посетио Бања Луку, док је Сарајево подетио палестински министар иностраних послова.Разлог је било лобирање око гласањау УН-у по питању Палестине.
оента је да је баш тај дан извршен напад на Амбасаду САД у Сарајеву од стране члана вехабијског покрета.
Случајност ИЛИ НЕ?

srbin pravoslavni's picture
srbin pravoslavni (није потврђен) 05:31 06.01.2013.

 • +82
Voting is closed.

Pozdrav
nemam nista protiv zidova,,ali oni imaju mnogo toga protiv svih slavenskih a pogotovo pravoslavnih naroda.
Dodiku bi bilo bolje da vodi racuna a svom narodu o propasti privrede,ekonomije,kriminalu i korupciji a ne da nam dovodi sunarodnike istih onih konji Srbe u hagu osudjuju a ostale oslobadjaju,,zar Izraek nije napravio zid =Berlinski,,to su kako se vidi USA istureni esalon zaduzen da se pokori bliski istok,,a krajnji cilj je Rusija.
Zidovr interesuje samo novac,,njih ne interesuje humanost i covekoljublje...
Prigram zidovske zajednice da u buducnosti=hagada ostanu samo zidovi a drugi narodi da izumru i da svaki zidov ima 300 zena,
Taj isti *lobista* je bio protiv nas i poslije 2 sv.rata,,,istraga u Izraelu se vodi o njemu,,koliko je placeno njemu a koliko je dobio onaj koji ga je placao,,molim Vas Srbi pamet u glavu,,,ili ce nas pomrcina zauvijek odnijeti,,hvala,,Rusija nam je jedini izlaz bila i bit ce..

Max 's picture
Max (није потврђен) 16:18 02.09.2013.

 • +31
Voting is closed.

srbin pravoslavni (није потврђен):to sto prichas su obicne gluposti i nisi ti nikakav pravoslavac,jer Srbi ne koriste rech Zidov,neko hrvati i bosanski muslimani.....

Milan's picture
Milan (није потврђен) 08:28 02.09.2013.

 • +35
Voting is closed.

Nemojte tako ipak negativno o Jevrejima, jer ipak kako god okrenemo nas srbe i jevreje nesto veze, svi nas mrze, a jevreji su nasi prijatelji uvek bili, oni vole srbe, pa procitajte knjigu Arcibalda Rajsa, Jevrejina, pravog srpskog prijatelja, setite se Enrika Josifa, Jevrejina, koji je rekao da su Srbi nebeski narod itd

Max 's picture
Max (није потврђен) 16:15 02.09.2013.

 • +34
Voting is closed.

Jevreji istu sudbinu dele kao mi,iste neprijatelje imaju kao mi{Vatikan i islam],pametan narod kao i mi Srbi i od njih mozemo dosta da nauchimo....Podrshka Izraelu ...

Odin's picture
Odin (није потврђен) 22:03 19.09.2015.

 • +0
Voting is closed.

Jako lep i zanimljiv clanak. Cestitke autoru.

Srbislav's picture
Srbislav (није потврђен) 20:14 20.12.2015.

 • +0
Voting is closed.

Ari Livni je mnogo dabar covek, on je iskren i
Gospodin Livni ima veliku dusu.

Gospodin Livni zna veoma dobro istoriju-
Ari Livni zna, kaga smo mi Srbi:
Da smo veoma dobar narod, da Srbi uvek
bili protiv nepravdu i protiv fasizam.

Srpski narod u svetu zeli pravdu i slobodu.
Ne vise i ne manje.
Nasi veci i iskreni prijatelji je nas bogatsvo:
Hvala mnogo Ari Livni, Vi ste pravi prijatelj
od istinu i pravi prijatelj od moj dragi Srpski narod.

Додај коментар