Стевандић: Српска ће пријавити Инцка Савету безбедности УН јер окреће главу од вехабија

`ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК` ХОЋЕ ДА ДОДИКА ТУЖИ СБ УН ЗБОГ ИЗЈАВА ДА ЈЕ СРПСКА ДРЖАВА

* Председник Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад СТЕВАНДИЋ: Наша перцепција Републике Српске је да је она - држава. Ми је тако осећамо. Знамо ми добро какав је уставноправни поредак БиХ и то је потпуно друго питање... Иначе, нико из Српске не очекује да Инцко воли Републику Српску и да призна Дан Републике. Чак и кад би дошао на прославу 9. јануара - знало би се да је не воли

* Душанка МАЈКИЋ: Република Српска није држава у смислу у којем је сматра Инцко, али јесте у смислу у којем је виде грађани Српске. Она је република, а република је држава, свиђало се то Инцку или не. Када се буде одлучивало - да ли је Република Српска држава, Инцко се сигурно о томе неће питати

____________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Српског клуба Представничког дома у парламенту БиХ Ненад Стевандић рекао је да ће Република Српска пријавити високог представника за БиХ Валентина Инцка Савјету безбедности УН јер игнорише вехабијске и екстремистичке покрете у БиХ.

        “Инцко већ годинама игнорише потенцијални тероризам у БиХ, где су потенцијалне мете сви грађани БиХ, а опет са друге стране бави се пријављивањем вербалног деликта /српског члана Председништва БиХ Милорада/Додика”, рекао је Стевандић поводом најаве Инцка да ће тужити Републику Српску Савету безбедности УН због изјава да је држава.

        Он је за данашње Вечерње новости рекао да је Додик стотину пута рекао да је Република Српска држава, па и сви политичари у Српској.

        “Наша перцепција Републике Српске је да је она држава. Ми је тако осећамо. Знамо ми добро какав је уставноправни поредак БиХ и да је то потпуно друго питање”, каже Стевандић.

        Према његовим речима, нико из Српске не очекује да Инцко воли Републику Српску и да призна Дан Републике, а чак и када би дошао на прославу 9. јануара, знало би се да је не воли.

        “То је Инцков проблем, а не Републике Српске”, додао је Стевандић.

        Члан Председништва СНСД-а Душанка Мајкић рекла је да Инцко никада није показао ни минимум жеље да уједначи ставове према два ентитета у БиХ, те да је сваки пут изјавама показивао да је на страни Бошњака, а чак то више и не крије.

        Она је додала да је последња Инцкова реакција на Дан Републике лоша порука, те оценила да Република Српска није држава у смислу у којем је сматра Инцко, али јесте у смислу у којем је виде грађани Српске.

        “Она је република, а република је држава, свиђало се то Инцку или не. Када се буде одлучивало да ли је Република Српска држава, Инцко се сигурно о томе неће питати”, рекла је Мајкићева.

        Потпредседник Скупштине Републике Српске Милан Петковић рекао је да Српска, иако није призната као држава, има сва обelежја државе и то се не може оспорити.

        Он је оценио да Инцкова улога у БиХ није да буде тужибаба, који ће тужити шта се дешава у БиХ, јер међународна заједница и сама јасно види, ако то жели, каква је ситуација у БиХ.

        “Нико овде није нарушавао Дејтонски споразум за Дан Републике, а поготово ако се каже да Српска има елементе државе. Дан Републике Српске славио се и пре Инцка, а славиће се сигурно и после његовог одласка из БиХ”, рекао је Петковић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари