Српска креће у блокирање одлучивања у институцијама БиХ док странци не оду из Уставног суда БиХ

БЛОКАДА ЋЕ ТРАЈАТИ ДОК НЕ БУДЕ УСВОЈЕН ЗАКОН О УС БиХ У КОЈЕМ НЕЋЕ БИТИ СТРАНИХ СУДИЈА

* Председник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Уставни суд БиХ у континуитету је доносио одлуке штетне по интересе Српске које су излазиле из оквира надлежности Уставног суда и служиле прекрајању онога што нам је дао Устав БиХ. Уставни суд је до сада задирао у идентитетска питања, а  сада је кренуо да задире у територијална питања

_____________________________________________________________________

        НАЈВИШИ званичници Републике Српске једногласно су закључили да представници РС у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу неће бити страних судија.

        Потврдила је то председница Републике Српске Жељка Цвијановић на конференцији за новинаре у Палати Републике, након састанка званичника Републике Српске, представника Српске у институцијама БиХ и лидера парламентарних политичких партија на којем је разговарано о политичкој ситуацији у Српској и БиХ.

        Истакла је да је то једногласно закључено и да је неопходно хитно сазвати седницу Народне скупштине Републике Српске на којој ће се расправљати о питањима која се односе на одлуке Уставног суда које су дубоко задирале у идентитет Српске, а сада и у територијална, односно својинска питања.

        - У континуитету добијамо одлуке Уставног суда БиХ које су штетне по интересе Републике Српске и излазе из оквира надлежности Уставног суда, те служе прекрајању онога што нам је дао Устав БиХ - нагласила је Цвијановићева.     

         Упозорила да је Уставни суд до сада задирао у идентитетска питања, а да је сада кренуо да задире у територијална питања.

        Састанку су, осим председника Републике Српске, присуствовали српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, председник Уставног суда Српске Џерард Селман, те представници Српске у заједничким институцијама и лидери политичких партија.

        Заменик председника СДС Радо Савић је потврдио да је договор српских представника да буде одржана посебна седница Народне скупштине.

         - Уставни суд је инструмент оних политика које желе да ослабе Српску, рекао је Савић и додао да мора бити усвојен нови закон о Уставном суду БиХ.

        Уставни суд БиХ донео је одлуку према којој је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посед Српске.

        Уставни суд је утврдио да је реч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

        Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари