Српска би руску вакцину против коронавируса могла добити међу првима - крајем 2020.

ДУШКО ПЕРОВИЋ: РЕПУБЛИКА СРПСКА СЕ ВЕЋ РЕГИСТРОВАЛА КАО ЗАИНТЕРЕСОВАНИ КУПАЦ

* Премијер Радован ВИШКОВИЋ: „Стали смо у ред и то је у овом моменту једино могуће и једино важно јер је већ више од 20 земаља исказало интересовање за том вакцином. Српска учинити све да обезбеди вакцину за своје грађане ако струка утврди да је то решење за вирус и ако вакцина буде доступна

_________________________________________________________________________

       ШЕФ Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић рекао је Срни да се процењује да би Српска крајем ове године могла доћи до руских вакцина против вируса корона.

       Осврћући се на добре односе Српске и Русије, Перовић је навео да сматра да ће Српска у том смислу сигурно бити међу првима након што је званично "стала у ред за вакцину" и регистровала се као потенцијални купац.

       Он је рекао да је у том смислу у име Представништва сачињен захтев, те да је премијер Радован Вишковић у име Српске написао писмо које ће ићи преко Амбасаде Русије у БиХ и у којем се наводи да је Република заинтересована за куповину вакцине против вируса корона.

       Перовић је рекао да је о свему обавештен и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

       "Прва вакцина је регистрована у Русији, међутим, питање је када ће уследити дозвола за њен извоз, након чега је треба сертификовати код нас јер постоји компликована процедура. Али, на основу одређених разговора, процена је да би се до вакцине могло доћи крајем године и да би то тада било оперативно", каже Перовић.

       Он је појаснио да је договорено да почетком септембра буду настављени разговори с укупно три произвођача вакцине у Русији како би се видело ко ће први моћи да испоручује вакцине.

       "Први произвођач, који је почео с овим послом и о коме сам говорио, дневно може да произведе само 40.000 доза вакцине. Наравно да му је приоритет Русија, па тек онда извоз", рекао је Перовић и поновио да су из те компаније обећали да ће све то реално бити оперативно негде крајем године, те да би тада могла почети и испорука вакцина.

       Када је реч о првом произвођачу вакцине, Перовић је навео да још није почела комерцијална, већ експериментална производња, а да би остала два произвођача требало да крајем септембра или почетком октобра почну производњу након добијања сертификата.

       Премијер Српске Радован Вишковић рекао је раније да се Српска у вези с вакцином обратила Амбасади Русије у БиХ и амбасадору Петру Иванцову.

       "Стали смо у ред и то је у овом моменту једино могуће и једино важно јер је већ више од 20 земаља исказало интересовање за том вакцином", навео је Вишковић и додао да ће Српска учинити све да обезбеди вакцину за своје грађане "ако струка утврди да је то решење за вирус и ако вакцина буде доступна".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари