СНСД: Ставове и тврдње СДА не уважава нико изван сарајевске котлине

КОВАЧЕВИЋ: ТО ПОСТАЈЕ НЕБИТНО ЧИМ СЕ КРЕНЕ ПРЕМА ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ИЛИ МОСТАРУ

* Портпарол СНСД  Радован КОВАЧЕВИЋ: „Из свега онога што су они рекли јасно је да се ми не слажемо, ама баш ни око ничега. Како је могуће да они толико говоре да желе да живе са Србима и Хрватима у једној држави, а да се не слажу ни са чим што Срби и Хрвати мисле, и да не поштују ништа што они мисле и говоре да им је битно?!“

* „Верујем да много више верују људима који долазе из Израела, Немачке и Француске него људима из Републике Српске који су били у претходној комисији (за Сребреницу), тако да можемо очекивати да ће и они прихватити резултати рада ове комисије

_________________________________________________________________________

          РАДОВАН Ковачевић, портпарол СНСД, изјавио је да су оптужбе које је Главни одбор СДА упутио Републици Српској апсолутно неосноване, недопустиве и показују да они не поштују и не толеришу било шта што није по узусу њихове политике сарајевске котлине.

          "Евидентно је да они у сарајевској котлини никако не могу да увиде да њихове ставове и то што говоре, не поштује, не уважава и не примењује нико чим се изађе из те сарајевске котлине - било да кренете према Источном Сарајеву или Мостару, небитно је", рекао је Ковачевић за Срну.

          Коментаришући закључке које је данас усвојио Главни одбор СДА, а који су делом усмерени против Републике Српске, Ковачевић је рекао да то што они у сарајевској котлини говоре не вреди нигде осим само у тој њиховој котлини.

          "Из свега онога што су они рекли јасно је да се ми не слажемо, ама баш око ничега. Како је могуће да они толико говоре о томе да желе да живе са Србима и Хрватима у једној држави, а да се не слажу ни са чим што Срби и Хрвати мисле, и да не поштују ништа што они мисле и говоре да им је битно", рекао је Ковачевић.

          На оптужбе о наводној дискриминацији Бошњака у Републици Српској, Ковачевић је рекао да би Срби били изузетно срећни када би били дискриминисани на тај начин у Федерацији БиХ, и када би у сваком изборном циклусу могли да изаберу свог потпредседника, а српске странке да изаберу довољно посланика да могу да формирају минимални посланички клуб у Парламенту ФБиХ.

          "То је немогуће и положај српског народа у ФБиХ је такав да Срби тамо данас нису, нажалост, у могућности чак ни да пређу изборни цензус и да изаберу једног посланика у Парламенту ФБиХ, а да они редовно за потпредседника ФБиХ бирају некога из бошњачких политичких странака", рекао је Ковачевић.

          На замерке Главног одбора СДА у вези са формирањем комисије за Сребреницу, Ковачевић је рекао да је ранију комисију, такође, основала Република Српска, односно њене институције и да је на основу тога било потпуно легитимно да повуче њен извештај и сада формира нову међународну комисију.

          "Верујем да много више верују људима који долазе из Израела, Немачке и Француске него људима из Републике Српске који су били у претходној комисији, тако да можемо очекивати да ће и они прихватити резултати рада те комисије", рекао је Ковачевић.

          Главни одбор СДА сматра да је формирање комисија Владе Републике Српске о Сребреници и Сарајеву један у низу покушаја да се "политичким утицајем измени истина о геноциду и ратним злочинима у БиХ", а да су повратници у Српску изложени "трајној институционалној антидејтонској дискриминаторској политици и пракси".

          У још једном од закључака који се бави Републиком Српском, Главни одбор СДА наводи да се изложеност повратника Бошњака и Хрвата "трајној институционалној антидејтонској дискриминаторској политици и пракси" нарочито испољава "спречавањем" повратка, запошљавања у јавним институцијама, негирањем геноцида и злочина, ускраћивањем права на образовање и онемогућавањем слободног именовања матерњег језика, те "свесном радикализацијом политичких прилика путем јавних иступа највиших званичника Српске".

           https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Kovacevic-Optuzbe-SDA-neosnovane-i...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари