Салкић: Неуставно је да ћирилица буде нормирана као главно писмо у Републици Српској

БОШЊАЧКИ ПОТПРЕДСЕДНИК РС СМАТРА И ДА ОНА НЕМА ПРАВО НА ИСТИ НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ СА СРБИЈОМ

* Рамиз САЛКИЋ: „Не могу они тек тако себи узимати за право да усклађују законодавство с Србијом. Међународна заједница не жели да преузме одговорност прописану Дејтонским споразум. Зато радикални екстремисти који данас управљају ентитетом РС то користе и проводе своје сепаратистичке активности"

___________________________________________________________________________________

         ПОТПРЕДСЕДНИК Републике Српске Рамиз Салкић оценио је да су потпуно неуставне најаве по којима би ћирилица била нормирана као главно писмо у РС, чиме би тај ентитет у образовном систему следио Србију.

         "У Уставу тог ентитета јасно је дефинисано да су и ћирилица и латиница службена писма, као што је регулирано и да су службени језици – језик хрватског, српског и бошњачког народа", рекао је Салкић за Фену подсетивши да актулена власт у РС не дозвољава Бошњацима да свој језик зову како они то желе те намећу назив „бошњачки“.

         Стога, каже, више ништа не изненађује од извршне власти РС, која се показала као “мајстор дискриминације и апартхејда у образовном процесу”.

         "Они не поштују закон, нити Устав, и у то су дубоко огрезли. Нажалост, видели су и да им то пролази, па настављају с том праксом", упозорио је потпредседник РС.

         Најаве из РС да ће имати јединствени наставни план и програм са Србијом, Салкић је оценио немогућим, јер су у РС Бошњаци и Хрвати конститутиван народ, а у Србији нису.

         "Не могу они тек тако себи узимати за право да усклађују законодавство с Србијом. У БиХ имамо на снази Дејтонски мировни споразум, којег се морају придржавати представници власти, док међународна заједница не жели да преузме одговорност прописану тим споразум. Зато радикални екстремисти који данас управљају ентитетом РС то користе и проводе своје сепаратистичке активности", рекао је Салкић Фени.

         Поједини медији су, позивајући се на незваничне изворе, објавили да се у РС припрема законско решење, којим би свим институцијама и установама било прописано обавезно кориштење ћирилице, скоро дословно преписано из припреманог новог закона у Србији.

         Тиме би били испуњени и закључци из још неусвојене декларације о заштити српског језика и културе коју су у јулу прошле године најавили председници Србије и РС.

         (Фена)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари