Кошарац: Шаровић би да крене стопама Мирка Пејановића и Мире Лазовића

„ОН ОД СРПСКОГ НАРОДА НИЈЕ НА ИЗБОРИМА ДОБИО МАНДАТ ДА БИЛО КОМЕ БИЛО ШТА НУДИ“

* „Трагикомичан је начин на који се Шаровић непристојно нуди челницима СДА, без обзира на резултате избора и на изборну вољу српског народа. Проблем ће бити ако Бакир Изетбеговић прихвати Шаровићеву понуду и тако у политички систем уведе праксу да функције у заједничким институцијама у Сарајеву могу да обављају само они Срби који су прихватљиви за СДА и друге бошњачке политичке странке. То је пракса коју СНСД и наши коалициони партнери никада неће дозволити

____________________________________________________________

         ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац оценио је парадоксалном и трагикомичном изјаву председника СДС-а Мирка Шаровића у којој изражава спремност да кључне позиције у заједничким институцијама БиХ понуди Демократском народном савезу и Социјалистичкој партији.

         "Шаровићеве изјаве су трагикомичне јер он нема мандат да било коме било шта нуди или даје. Такав мандат није добио од српског народа на протеклим општим изборима", нагласио је Кошарац у изјави за Срну.

         Он је подсетио да, према Уставу и важећим законима, изабрани члан Председништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик има мандат да доноси одлуке о именовању председавајућег Савјета министара, поготово у ситуацији кад је реч о кадру из реда српског народа.

         "Шаровић може бити у ситуацији да неком нешто нуди само ако за то добије сагласност друга два члана Председништва БиХ, Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, који треба да прегласају српског члана Председништва БиХ Милорада Додика. Ако је то Шаровићева намера и ако на тај начин СДС жели да остане на власти у заједничким институцијама, онда нека тако и уради", поручио је Кошарац.

         Он је нагласио да би прегласавање српског члана Председништва БиХ у случају избора председавајућег Савета министара представљало потпуно игнорисање изборне воље Републике Српске и српског народа.

         "То се у дејтонској БиХ никада није десило. То се могло дешавати само у време рата, када су људи попут Мирка Пејановића и Мире Лазовића слепо слушали и спроводили политику Алије Изетбеговића. Исто би радио Шаровић или било који Србин кога изаберу Шефик Џаферовић и Жељко Комшић", упозорио је Кошарац.

         Он је рекао да је сигуран да су Шаровићу познате све ове чињенице, али и да је новоизабраном председнику СДС-а потребно да се медијски експонира јер је у претходне четири године углавном ћутао и слушао Бакира Изетбеговића и Дениса Звиздића.

         "Трагикомичан је начин на који се Шаровић непристојно нуди челницима СДА, без обзира на резултате избора и на изборну вољу српског народа. Проблем ће бити ако Бакир Изетбеговић прихвати Шаровићеву понуду и тако у политички систем уведе праксу да функције у заједничким институцијама у Сарајеву могу да обављају само они Срби који су прихватљиви за СДА и друге бошњачке политичке странке. То је пракса коју СНСД и наши коалициони партнери никада неће дозволити", закључио је Кошарац. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари