Двоструки аршини поводом Српске и Косова* - Додик и Цвијановић доставили Вучићу документ

УКАЗАЛИ И НА АНТИДЕЈТОНСКО ПОНАШАЊЕ ВИСОКИХ ПРЕДСТАВНИКА И ДРЖАЊЕ ЗАПАДА

* Српски члан Председништва БиХ: “Уколико међународна заједница сматра да је Косово независно, а на тој позицији је већина земаља ЕУ и САД, онда ми сматрамо да и ми можемо као Република Српска да истакнемо право на регулацију статуса који нама одговара”

* “И БиХ и високи представник и међународна заједница су одузимали права Републици Српској и они желе – упозорио је ДОДИК - да европским процесом БиХ, то насиље верификују и да се промени Устав и све надлежности да се пребаце на Сарајево”

___________________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су из Републике Српске доставили документа председнику Србије Александру Вучићу у којима указују на антидејтонско понашање високог представника међународне заједнице у БиХ, те да су и тиме желели да покажу да западне земље имају двоструке аршине када је реч о питањима Република Српска и Косово и Метохија.

       “Наравно да је то дио наших разговора које смо имали у Бањалуци и потребе да председника Вучића, односно Србију, упознамо са антидејтонским понашањем високог представника међународне заједнице у БиХ поводом примене Дејтонског споразума”, појаснио је синоћ Додик у изјави за Танјуг.

       Он је истакао да желе да подрже председника Вучића у настојању да на прави начин и са додатном снагом уђе у преговоре са Приштином.

       “Ми смо доставили председнику Србије информације о антидејтонским понашању, као акт који је разматран и разматра се на влади. Наравно да већ имамо закључке везано за антидејтонско понашање и кршење Дејтона у Скупштини Републике Српске и у целини ћемо те документе доставити председнику Србије”, навео је Додик.

       То је, истиче, учињено, с обзиром да Србија разговара са Приштином, а да су неке западне земље рекле да прихватају независност Косова, док те исте западне земље крше Дејтон, тако што Републици Српској одузимају права, желе да је конзервирају и направе унитарну БиХ.

       То је, наглашава Додик, потпуно обрнути процес који је виђен на примеру Косова и Метохије.

       “Дакле, идеја да се Вучићу доставе подаци у том погледу и да може на релевантан начин да упореди различито понашање међународне заједнице у готово идентичним ситуацијама везано за статусе”, навео је Додик.

       Он је истакао да потпуно разуме да је за Вучића то тешко питање, али да Србија као гарант Дејтонског споразума, треба и има обавезу, што председник и показује, да заштити легитимна права Републике Српске, стечена Уставом и Дејтонским споразумом.

       “Уколико међународна заједница сматра да је Косово независно, а један дeо ње је већ показао да признаје независно Косово, већина земаља ЕУ и САД, онда ми сматрамо да и ми можемо као Република Српска да истакнемо право на регулацију статуса који нама одговара”, рекао је Додик.

       Понавља да је Република Српска трајно незадовољна статусом у БиХ, јер им она, каже, ништа није добро донела.

       “И БиХ и високи представник и међународна заједница су одузимали права Републици Српској и они желе да европским процесом БиХ, то насиље верификују и да се промени Устав и убаци у Устав и све надлежности пребаце на Сарајево”, рекао је Додик.

       Једини "папири" који су раније најављени из Бањалуке тичу се изјаве Милорада Додика, на заједничкој прес конференцији у Бањалуци, да је председнику Србије рекао да се не може разговарати о одвајању Косова, а да се притом не разговара и о статусу Републике Српске, односно да "ако Косово остаје у Србији и Република Српска остаје у БиХ".

       Додик је пренио тада новинарима да се Вучић није изјашњавао о тој тези, а Вучић је рекао да ће то учинити када добије образложење на папиру.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари