Додик: Без Војске Републике Српске не би било ни Републике Српске

ОЦЕНИО ДА ЈЕ ОДЛУКА О ФОРМИРАЊУ ВОЈСКЕ РС – ДОНЕТА 12. МАЈА 1992. – БИЛА ИСТОРИЈСКА

           СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је честитку свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пешадијског /Република Српска/ пука поводом 12. маја - Дана Војске Републике Српске, нагласивши да без њеног постојања не би било ни Републике Српске.

           "Одлука о стварању Војске Републике Српске, која је донесена 12. маја 1992. године, била је историјска, јер без њеног постојања, херојске борбе и несебичног жртвовања њених припадника данас не би било Републике Српске и слободе српског народа", истакао је Додик у честитки.

           Он је нагласио да никада не треба заборавити војни пут Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и кроз шта је све прошла да би одбранила територију Републике Српске и сачувала српски народ, саопштено је из кабинета српског члана Председништва БиХ.

           "Трећи пешадијски /Република Српска/ пук наставио је да са поносом и поштовањем баштини вредности и традицију Војске Републике Српске", наводи се у честитки.

           Он је исказао посебну захвалност онима који су своје животе уградили у Републику Српску, истакавши да је наша дужност да чувамо тековине одбрамбено-отаџбинског рата и да негујемо сећања на борце који су нам донели слободу, мир и Републику Српску.

           Додик је нагласио да српским борцима дугујемо вечно поштовање и захвалност јер су многи од њих за слободу отаџбине и потомака дали највредније што су имали - живот.

           "Наша је дужност и обавеза да се чувају тековине одбрамбено-отаџбинског рата и негују сећање на жртву палих бораца коју су поднели вођени часним и племенитим циљевима", поручио је Додик.

           Цвијановић: Војска Републике Српске руководила

                  се часним циљевима и борила храбро

           ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Војска Републике Српске, вођена часним циљевима и несебичном храброшћу, бранећи право на живот и слободу српског народа, одиграла одлучујућу улогу у одбрани Српске.

           Цвијановићева је, поводом 12. маја - Дана Војске Републике Српске, упутила је честитку свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

           Председник Српске је истакла да је одлука о стварању Војске Републике Српске, која је донесена 12. маја 1992. године, била историјска и предуслов за одбрану и заштиту српског народа на његовим вековним огњиштима.

           "Обележавање Дана Војске Републике Српске прилика је да се са неизмерном захвалношћу и посебним пијететом сећамо свих припадника војске коју су дали своје животе и делове тела, да би ми данас могли да живимо у слободној Републици Српској", наводи се у честитки.

           Цвијановићева је изразила уверење да ће Трећи пешадијски /Република Српска/ пук, са поносом и поштовањем, наставити да баштини вредности, традицију и културно-историјско наслеђе Војске Републике Српске.

               Чубриловић: Одлука о формирању Восјке РС

           била је историјска, уставна и спасоносна

           ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Војска Републике Српске (ВРС) имала историјску улогу у одбрани слободе и права на постојање српског народа, који су били озбиљно угрожени у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

           "Овом приликом сви заједно, морамо одати пошту храбрим српским официрима и војницима који су најзаслужнији за очување Републике Српске", навео је Чубриловић у честитки команданту Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ бригадиру Милану Радојчићу, поводом 12. маја - Дана ВРС.

           Чубриловић је истакао да се, обележавајући Дан ВРС, са највећим поштовањем и уважавањем треба сетити више од 23.000 страдалих бораца који су у темеље Републике Српске уградили своје животе, те одати признање ратним војним инвалидима који су у одбрани свог народа дали велику жртву.

           "У условима опште угрожености безбедности и елементарних права српског народа у тадашњој БиХ, одлука Народне скупштине Републике Српске, донесена 12. маја 1992. године, којом је формирана Војска Републике Српске, била је историјска, уставна и спасоносна јер је наша војска одлучно одбранила народ и омогућила му достојан живот у слободи, у Републици Српској и дејтонској БиХ", нагласио је Чубриловић.

           Председник Народне скупштине Републике Српске је навео да припадници Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ имају право и обавезу да баштине традицију храбре српске војске и да буду гарант мира и стабилности целе земље.

           Чубриловић је честитку упутио Радојчићу, свим официрима, подофицирима и војницима ВРС и Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, који баштини традицију Војске Републике Српске.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари