Цвијановић: Очекујем јединство у НС о стварима стратешки важним за Српску

„ЖИВИМО СА ПОСЛЕДИЦАМА ЕКСПЕРИМЕНАТА ЧИЊЕНИХ СА НАМЕРОМ ДА СЕ СВЕ ЦЕНТРАЛИЗУЈЕ“

* „Институције БиХ које су направљене преносом надлежности нису ефикасније, боље, јефтиније и прихваћеније од грађана. Данас немамо уређенији живот у оквиру БиХ. Народи у БиХ се не цене више и не ослањају једни на друге и немају већег међусобног поверења

* „За очекивати је од свих парламентраних политичких партија у Републици Српској да покажу одговорност према Дејтонском споразуму, дејтонској позицији Републике Српске и да сви желе да бране ту њену позицију

_____________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је очекивање да ће сви посланици на посебној седници Народне Скупштине показати довољно политичког јединства о стварима стратешки важним за Српску.

        Цвијановићева је указала на потребу да сви посланици једноставним и јасним речником кажу шта се то дешавало у оквиру овакве БиХ.

        "За очекивати је од свих парламентраних политичких партија у Републици Српској да покажу одговорност према Дејтонском споразуму, дејтонској позицији Републике Српске и да сви желе да бране ту њену позицију", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци, након седнице Сената Републике Српске.

        Она је навела да је Сенат Републике Српске апеловао да сви, са довољно политичке зрелости и озбиљности, разумеју важност да се чува Дејтонски споразум, али и да се идентификују све девијације настале услед неуставне трансформације.

        "У оквиру БиХ данас као нигде у цивилизованом свету имате устав који каже једну ствар, а онда у пракси имате нешто сасвим друго", појаснила је Цвијановићева.

        Она је рекла да је једном приликом у разговору са једним високопозиционираним странцем указала на неке ствари на шта је он одговорио да овде постоје решења која су законита, јер су донесени закони, али нису уставна, те додала да је ова тема за размишљање за све правнике, политичаре и грађане.

        "Ми данас живимо са последицама експеримената у које је неко залазио са намером да се оно што је децентрализовано централизује, а без свести о томе какве ће то ефекте произвести", истакла је Цвијановићева.

        Она је додала да ти странци у својим земљама никада не би дозволили да имају стране судије у Уставном суду, те напоменула како су све промене Устава БиХ довеле до одређених катастрофалних последица.

        "Институције БиХ које су направљене преносом надлежности нису ефикасније, боље, јефтиније и прихваћеније од грађана. Данас немамо уређенији живот у оквиру БиХ. Народи у БиХ се не цене више и не ослањају једни на друге и немају већег међусобног поверења", указала је Цвијановићева.

        Цвијановићева је рекла да није имала никакве разговоре са представницима опозиционих политичких странака о посебној седници Народне скупштине за коју је рекла да је довољан форум да се покаже политичко јединство политичких странака из Републике Српске.

        Она је подсетила да је раније, заједно са српским чланом Предједништва БиХ Милорадом Додиком, разговарала са лидерима СДС-а Мирком Шаровићем и и ПДП-а Браниславом Бореновићем у припреми једног другог састанка у Србији.

        "Тада смо се на одређен начин бавили и питањем Народне скупштине , прављења одређених материјала. Све што је изашло са тог састанка била је прича: ето нећу да се повучем са својих фотеља у Сарајеву", додала је Цвијановићева.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари