Цвијановић: Не дамо да преко Уставног суда БиХ истопе и `Дејтон` и Републику Српску

„СТРАНЕ СУДИЈЕ У УС БиХ СЛУЖЕ ПРЕГЛАСАВАЊУ СУДИЈА ИЗ РС И НАНОСЕ ШТЕТУ ИНТЕРЕСИМА СРПСКЕ“

* „Да ли ће Бошњаци пристати на доношење новог закона о Уставном суду БиХ? Бошњачки политичари урушавају било какав договор, а мислим да треба сви заједно да седнемо за сто и уредимо односе у овој земљи на начин да буду свима по мери. То ће бити тежак задатак. Нажалост, до сада нисмо имали партнера у оквиру домаћег корпуса три конститутивна народа да се бавимо тим стварима јер то не жели бошњачка политика”

* Уставни суд БиХ се сврстава на страну политичких захтева бошњачких странака, излазећи им у сусрет. Мислим да то раде с намером да мењају дејтонски систем, а раније су то радили високи представници

* Ми желимо да правимо амбијент у којем ћемо моћи сви заједно да живимо на начин да нећемо једни другима ни загорчавати живот, ни оспоравати једни друге, него да се усмеримо на приоритетна питања за грађане

_________________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић очекује да ће у понедељак, 17. фебруара, у Народној скупштини Српске бити обављена конструктивна и квалитетна расправа у вези са последњом одлуком Уставног суда БиХ, те заузети ставови који ће бити добри за грађане Српске.

        Цвијановићева је истакла да је Народна скупштина Српске централно и једино релевантно место да брани дејтонску и уставну позицију Републике.

        Она је напоменула да су данас највиши званичници Српске једногласно закључили да представници Републике Српске у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија.

        Цвијановићева је подсетила да Република Српска годинама трпи велику штету.

        “Трпeли смо ударе на идентитет Републике Српске, на обележја Српске, на Дан Републике, сада на питање власништва, имовине”, рекла је Цвијановићева за РТРС.

        Она је нагласила да су раније одлуке на штету Српске доносили високи представници, а да је ту праксу преузео Уставни суд БиХ.

        Према њеним речима, уместо да се гради поверење унутар БиХ, долази се у ситуацију да се ствара све веће неповерење према неким институцијама које нису кредибилне и одлучују политички, а требало би да доносе правне одлуке.

        “Ми смо на одређени начин преплашени и забринути одређеном праксом Уставног суда БиХ”, рекла је Цвијановићева, те истакла да стране судије у Уставном суду БиХ служе прегласавању судија из Републике Српске и наносе штету интересима Српске.        Цвијановићева каже да се поставља питање - каква је то земља у којој стране судије раде посао који треба да врши домаће правосуђе и какав је кредибилитет у тој ситуацији.

        “Трећа ствар је да уместо да тај суд штити уставност, он креира одлуке којима се мења дејтонски систем”, навела је она.

        На питање да ли ће Бошњаци пристати на доношење новог закона о Уставном суду БиХ, Цвијановићева је рекла да бошњачки политичари урушавају било какав договор.

        “Мислим да треба сви заједно да седнемо за сто и уредимо односе у овој земљи на начин да буду свима по мери. То ће бити тежак задатак. Нажалост, до сада нисмо имали партнера у оквиру домаћег корпуса три конститутивна народа да се бавимо тим стварима јер то не жели бошњачка политика”, навела је Цвијановићева.

        Она је додала да су за такво понашање бошњачки политичари охрабрени од дела међународне заједнице, првенствено од високог представника.

        “Све ово што се сада ради усмерено је на то да се истопи постојање Српске”, сматра Цвијановићева.

        Она је нагласила да у Српској институције добро раде свој посао, нема девијација као у Федерацији БиХ /ФБиХ/, те навела пример неспровођења избора у Мостару, те неспровођење низа одлука Уставног суда БиХ у ФБиХ.

        Цвијановићева је нагласила да је Уставни суд БиХ неколико пута излазио из онога што је његов основни мандат, те да доноси одлуке које изазивају правну несигурност.

        “Ми желимо да правимо амбијент у којем ћемо моћи сви заједно да живимо на начин да нећемо једни другима ни загорчавати живот, ни оспоравати једни друге, него да се усмеримо на приоритетна питања за грађане - да поправљамо економску, социјалну, инфраструктурну слику, квалитет живота”, рекла је Цвијановићева.

        Међутим, како је навела она, у БиХ је стално присутно изазивање криза.

        “Жалим што то често продукује Уставни суд БиХ, сврставајући се на страну политичких захтева бошњачких странака, излазећи им у сусрет. Мислим да то раде с намером да мењају дејтонски систем, а раније су то радили високи представници”, рекла је Цвијановићева.

        Цвијановићева је оценила да је ово опасна ситуација и да оно што је досад радио ОХР пребацује се на терен Уставног суда БиХ.

        “Ми нећемо судове који су под утицајем политике и странаца, већ хоћемо судове који ће бити одговорни правосуђу у целини, грађанима и Републике Српске и ФБиХ, да буду сигурни да ће бити заштићени”, поручила је председник Српске.
 

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари