Цвијановић: Имамо повећан број заражених, али у Српској неће бити „закључавања“

„ОПОРАВАК ОД ПАНДЕМИЈЕ ДУГО ЋЕ ТРАЈАТИ У СВИМ ЗЕМЉАМА, ПА И У СРПСКОЈ“

* „Наша намера је да сада ништа не закључавамо, да остане све да функционише и ради, али да у оквиру тога имамо прописане мере којих се морамо придржавати“

* „Немам ни једну замерку на здравствени сектор. Страшан терет носе наши здравствени радници. Они су хероји нашег доба, јер је ово, након рата, најстрашнија ситуација“

* „На почетку кризе било је заједничких деловања са ФБиХ, али сада нема заједничких активности, јер су оба ентитета креирала своје мере за сузбијање ширења вируса корона. Било би боље да се мало више сарађује, али навикли смо се и овако“

_________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да, иако је повећан број заражених вирусом корона, у Српској није у плану "закључавање", те да треба исконтролисати проводивост мера које су на снази.

       "Наша намера је да сада ништа не закључавамо, да остане све да функционише и ради, али да у оквиру тога имамо прописане мере којих се морамо придржавати", рекла је Цвијановићева.

       Она је оценила да би било погубно још више гушити привреду.

       "Желимо да не дође до те ситуације. Ако се деси случајно најгори сценарио, онда идете да спашавате људе и прибегаваћете било чему", појаснила је Цвијановићева.

       Она је оценила да је Влада Српске у потпуности одговорила на ситацију изазвану вирусом корона, те да се здравствени сектор успешно бори са огромним теретом.

       „Оно што смо ми видели у развијеним земљама и у њиховим здравственим системима био је аларм који је нас мобилисао. Живимо у земљи која је мање развијена, са нижим стандардом и са мањим могућностима када је у питању здравствени сектор, али смо одреаговали много боље него неке друге развијеније земље", рекла је Цвијановићева за БХТ и додала да здравствени сектор носи огроман терет.

       "Немам ни једну замерку на здравствени сектор. Страшан терет носе наши здравствени радници. Они су хероји нашег доба, јер је ово, након рата, најстрашнија ситуација", рекла је Цвијановићева.

       Она није могла оценити да ли је најгоре прошло, али је истакла као позитивно то што су неке ствари у вези са вирусом корона сада предвидиве, као и то да је набављена сва неопходна опрема.

       "Нисмо више у ситуацији у каквој смо били у марту да нема респиратора и заштитне маске. Није је тада имао нико у свету", рекла је Цвијановићева и додала да је највећа непознаница то што није могуће знати колико ће трајати ситуација изазвана ковидом 19.

       Председник Српске је поручила да ће опоравак од пандемије трајати дуго у свим земљама у свету, па и у Републици Српској.

       Председник Српске је рекла да је на почетку кризе било заједничких деловања са Федерацијом БиХ, али да сада нема заједничких активности, јер су оба ентитета креирала своје мере за сузбијање ширења вируса корона.

       „Било би боље да се мало више сарађује, али навикли смо се и овако", поручила је Цвијановићева.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари