Тинејџер лишио Надала повратка на 1. место!

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊАК ОДИГРАО МЕЧ КАРИЈЕРЕ, САМО ДАН ПОШТО ЈЕ ЕЛИМИНИСАО ДЕЛ ПОТРА

Денис Шаповалов

        Први носилац поражен је после спектакуларног сусрета и преокрета од 143. играча света Дениса Шаповалова у готово три часа игре - 3:6, 6:4, 7:6(4).

        „Бик са Маљорке“ тако је пропустио прилику да се врати на прво место ATP листе после више од три године, за шта му је било потребно да се пласира барем у полуфинале.

        Осамнаестогодишњи Канађанин рођен у Тел Авиву одиграо је меч каријере, само дан пошто је елиминисао Аргентинца Хуана Мартина дел Потра, поставши уједно најмлађи играч који је стигао до четвртине финала турнира из Мастерс хиљаду серије.

        Ипак, деловало је да неће бити нимало узбуђења пошто је Шпанац после свега 38 минута игре стигао до вођства у сетовима. Успео је Шаповалов да спасе две брејк лопте у четвртом гему, али не и у осмом - када Рафа одузима сервис противнику, а потом без изгубљеног поена потврђује предност.

        Међутим, Денис није пао, штавише - заиграо је фуриозно од старта другог дела меча. Лако је стигао до 1:0, а онда трећу брејк шансу претворио у дуплу предност. Имао је недуго затим и прилику да стигне до огромних 5:1, али и да све упропасти само неколико минута касније.

        Када није искористио две нове шансе за брејк, Рафа је то сурово казнио и успео да поврати равнотежу у сету и да стигне до изједначења. Али, Шаповалов поново остаје концентрисан, узима наредни гем, а онда по други пут у мечу оставља противника без сервиса за експлозију на крцатим трибинама и улазак у трећи, одлучујући сет.

        Последњи период игре донео нам је и најспектакуларнији тенис, са мноштво сјајних поена, удараца, преокрета и сјајним тај-брејком, за ефектан крај.

        Као кључан испоставио се трећи гем, када је Канађанин, кога очекује скок у први 100 играча света, у маратонског гему успео да спасе три брејк лопте, да би у петом то учинио још два пута. Успео је да уведе сет у мирну завршницу, обуздавши све нападе агресивног Рафаела, да би уследио пресудни, тринаести гем.

        И тада је деловало да ће Надал на искуство успети да сломи противника, експресно је стигао до 3:0, али је у Шаповалов поново имао одговор - освојио је три поена у низу, па још два, да би са два мини-брејка ставио тачку на невероватан сусрет - најавивши велике ствари у будућности.

        Канађанина у борби за полуфинале чека окршај са Адријаном Манарином из Француске, који је у два сета био бољи од Јужнокорејца Хјеона Чунга (6:3, 6:3).

        И поред тога што га нема због повреде, Енди Мари остаће први играч света и после првог Мастерса на америчког турнеји, али се борба за трон - између Рафе, Роџера Федерера и њега - наставља већ на турниру у Синсинатију, који стартује следеће недеље.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари