Новак: Жене заслужују поштовање и дивљење

ЖЕНА МИ ЈЕ БИЛА ТРЕНЕР И ТО ЈЕ ОГРОМАН ДЕО МОЈЕ КАРИЈЕРЕ,

У ПОТПУНОСТИ САМ ЗА „ЖЕНСКУ МОЋ“

Новак Ђоковић

        Коментаришући спорне, по мишљењу многих сексистичке изјаве Рејмонда Мура, извршног директора турнира у Индијан Велсу, Ђоковић је рекао:

        „Чуо сам за то, осетљива и деликатна тема. Жене заслужују поштовање и дивљење за оно што раде, а једнаки наградни фондови били су главна тема у тенису у претходних седам-осам година. Био сам део тог процеса и разумем колико је снаге и енергије WТА уложио како би се дошло до тога“, почео је Новак.

        „На томе им аплаудирам, најискреније. Бориле су се за оно што заслужују и успели су да се изборе. Са друге стране, мислим да би ATP морао да се бори за више јер статистике показују да на мушким мечевима има много више гледалаца. То је један од разлога зашто би можда ми требало да будемо више награђени. Али опет, не можемо да се жалимо јер и наши наградни фондови су сјајни. Не знам на шта је тачно Мур мислио када је то говорио, али овако ја гледам ствари“.

        На питање да ли би, да је до њега, наградни фондови требало да буду исти за мушкарце и за жене, Ђоковић је одговорио:

        „Мој одговор је и да и не. Жене би требало да се боре за оно што заслужују, као и ми. Постоје подаци - ко привлачи више пажње, гледалаца, ко продаје више карата и такве ствари... На основу тога би средства требало да буду правилно распоређена“.

        Уследило је питање: Значи, ако би статистика у неком тренутку показала да женски тенис привлачи више пажње, мушкарци би требало да добијају мање?

        „Апсолутно, апсолутно“, одговорио је први тенисер света.

        Ђоковић је тада већ потпуно увучен у дискусију - уз констатацију новинара да је та интеракција између мушкараца и жена једна од сјајних ствари која чини тенис глобалним спортом, Ђоковића су питали да ли мисли да би био ту где је сада без свог првог тренера Јелене Генчић.

        „Не бих био. Немојте погрешно да ме схватите - као што сам рекао, гајим огромно поштовање према томе што жене раде у спорту. Њихова тела много су другачија од мушких, пролазе кроз много различитих ствари, хормоне итд, не треба да залазимо у детаље, даме знају о чему говорим“, каже Новак и додаје:

        „За дивљење је и поштовање што успевају да се боре на тако високом нивоу. Многе од њих морају да жртвују одређено време, породично време и сл. како би успеле у професионалном спорту. Ценим то. Жена ми је била тренер и то је огроман део моје каријере. Окружен сам женама, срећан сам што сам ожењен једном. У потпуности сам за женску моћ“.

        За крај, Ђоковића су питали да прокоментарише тон и начин на који је Мур изнео своје опаске.

        „Морамо да будемо поштени и да кажемо да је то било политички некоректно. Можда је све мало преувеличано, али то је само моје мишљење“.

        Ђоковићева изјава није наишла на позитиван одјек у јавности.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари