Новак: Рафа и ја, један другога чинимо бољим

ЂОКОВИЋ ЋЕ У ФИНАЛУ ДЕЈВИС КУПА ПРОТИВ ЧЕШКЕ У БЕОГРАДУ

ИМАТИ ПРИЛИКУ ДА НИЗ ДОТЕРА ДО 24 ПОБЕДЕ БЕЗ ПОРАЗА

Ноле на церемонији у Лондону

        Рафаел Надал и Новак Ђоковић састали су се у понедељак увече 39. пут од првог дуела 2006. године, поново као најбоља двојица тенисера на свету, иако су недавно заменили позиције на ATP листи.

        Овог пута, победио је Србин који је са два тријумфа резултатом 6:3, 6:4 над шпанским тенисером донекле одговорио ривалу на серију од три пораза. И то је тако стално...

        Мало је ривалстава у свету спорта тренутно које могу да се мере са оним између Ђоковића и Надала. Ривалство, које не значи и злу крв и нетрпељивост, већ поштовање и уважавање, покреће и Новака и Рафу да буду бољи. После треће титуле на завршном турниру Мастерс серије у Лондону, уједно и 22. узастопне победе од када га је Надал надиграо у финалу US Open-а, Ђоковић је објаснио да га баш то ривалство тера да сваки пут буде бољи и бољи.

        „Терамо један другога до крајњих граница. Један другога чинимо бољим играчима“, рекао је Ђоковић, пред пут у Београд где ће наступити у финалу Дејвис купа против Чешке и имати прилику да низ дотера до 24 победе без пораза.

        „Знајући да постоји овај други, терамо сами себе да још снажније радимо на својој игри. То се нарочито примећује када играмо један против другог. Сваки пут када бих изашао на терен, а с друге стране био он, то је био велики изазов за мене“, говорио је Ђоковић пред енглеским новинарима.

        Ђоковић је имао невероватну серију од седам узастопних победа над Надалом током 2011. и почетком 2012. године, али је од тада Рафа успешнији и добио је шест од девет дуела, рачунајући и финале и полуфинале Ролан Гароса, као и финале US Open-а. Тренутни скор је 22:17 за годину дана старијег Шпанца, којег нико на ATP туру није победио ни приближно често као Ђоковић.

        Новак каже да су га поменути порази на Ролан Гаросу и US Open-у ове сезоне додатно мотивисали за финиш 2013. где је хтео да докаже, пре свега себи, да није инфериоран.

        „После финала US Open-а, морао сам мало да успорим и сагледам све сегменте своје игре, како бих видео где сам грешио, нарочито у мечу против њега. Морао сам да схватим шта је потребно да поправим како бих га победио. Постоји велики тим људи који су око мене и који су сурови професионалци, а они су ми у том смислу много помогли како бих поправио игру и, резултати су дошли“, рекао је Ђоковић.

        „Мислим да резултати говоре у прилог томе да сам направио велики помак у својој игри у последња два, три месеца“.

        Од пораза у Њујорку, Ђоковић је забележио две победе у полуфиналу Светске групе Дејвис купа против Канаде, потом освојио Пекинг, Шангај, Париз и, на крају, Лондон, где је спречио Надала да освоји најзначајнији турнир у каријери који још нема!

        Са скором 22-0, Ђоковић је урадио све што је могао да задржи корак за Надалом на ATP листи и подигне самопоуздање уочи почетка припрема за 2014. годину, коју такође почиње одбраном бодова на Аустралијeн Опену, његовом омиљеном грен слем турниру.

        „Ово може да послужи као одлична одскочна даска. Веома сам мотивисан и инспирисан како бих се, пре свега одморио, а онда опоравио и припремио за следећу сезону. Када то урадим, доћи ће на ред припрема игре за Аустралијeн Опен“.

        Новак има скор 41-21 у финалима у каријери, а 7-2 у управо завршеној ATP сезони. До краја године имаће прилику да други пут освојио Дејвис куп (прва титула стигла је 2010. године против Француза). Уколико са саиграчима из репрезентације успе да понови успех од пре три године, надаћемо се да ће уследити све оно што је уследило и 2011!

        А, то су 43 узастопне победе на ATP туру и пробој на прво место на листи.

        Новак је из Лондона понео 1.500 ATP бодова и чек на 1.923.000 долара. Само седморица тенисера у 44 године дугој историји финала Мастерс серије освајала су три пута овај турнир, а то су Роџер Федерер (6), Иван Лендл и Пит Сампрас (5), Илије Настасе (4), Борис Бекер, Џон Мекинро и Новак Ђоковић (3).

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари