Весељи саслушан у Хагу, његов бивши потчињени тврди – као осумњичени

БИО ЈЕ НА ЧЕЛУ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ ОВК, А ВАЖИ ЗА „ГОСПОДАРА КОСОВА“

* Бивши агент СХИК Наим МИФТАРИ: „Кадри је позван у Специјални суд као осумњичени, а реч је о суду који је он заједно формирао са Хашимом Тачијем. Али, њима неће бити суђено све док не буду жртвовани њихови пријатељи, као што су биле жртвоване турске главе, да би задржали Косово изолованим, земљу без закона и будућности, земљу без наде, која данас практично и не постоји

________________________________________________________________

        У ХАГУ је почело саслушање одлазећег председавајућег шиптарског парламента у Приштини и лидера Демократске партије Косова, Кадри Весељија.

        Он у Специјалном суду треба да буде саслушан о околностима под којима су бивши припадници тзв. ОВК чинили злочине над Србима и другим нешиптарима, као и над сународницима лојалним Србији током последњих сукоба на КиМ.

        Весељијево саслушање је било заказано најпре за 4. децембар, али је из непознатих разлога одложено за данас.

        Пре поласка у Хаг, Весељи није желео да открије да ли га је Специјални суд позвао као сведока или осумњиченог.

        Бивши агент СХИК, Наим Мифтари, коме је Весељи био надређени у тајној служби ОВК, тврди да је његов бивши шеф позван као осумњичени.

        Мифтари, који је и сам саслушан у специјалном суду, је на свом Фејсбук профилу јуче написао да, иако осумњичен, Весељију и његовом пријатељу и саборцу Хашиму Тачију неће бити суђено све док, како је навео, најпре у том суду не буду жртвовани сви њихови пријатељи.

        "Кадри Весељи је позван у Специјални суд као осумњичени, а реч је о суду који је он заједно формирао са Хашимом Тачијем. Али, њима неће бити суђено све док не буду жртвовани њихови пријатељи, као што су биле жртвоване турске главе, да би задржали Косово изолованим, земљу без закона и будућности, земљу без наде, која данас практично и не постоји", написао је Мифтари.

        Иначе, Весељи важи за "човека из сенке" и "господара Косова".

        Весељи је други политички лидер косовских Шиптара, након Рамуша Харадинаја, који ће бити саслушан у Специјалном суду.

        Један је од оснивача тзв. ОВК и дугогодишњи први човек тајне службе СХИК.

        Уз Хашима Тачија, Весељи се помиње у извештају који је Дик Марти поднио Савету Европе о афери трговине људским органима Срба, током рата 1989-1999. године на КиМ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари