Ванредна седница парламента Косова* без одлуке о укидању такси уведених против Србије и БиХ

ХАРАДИНАЈЕВА ПАРТИЈА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД БЛОКИРАЊА КУРТИЈЕВОГ ПРЕДЛОГА

* Већи део скупштинске расправе био посвећен сукобу између председника самопроглашеног Косова* Тачија и Куртија око тога ко ће у преговорима са Београдом предводити делегацију Приштине. Владајућа коалиција "Самоопредељења" и ДСК жели да то буде Курти, док опозција тражи да делегацију предводи Тачи

_____________________________________________________________________________

         ВАНРЕДНА седница парламента Косова* завршена је без закључака о одлуци владе Аљбина Куртија којом се предлаже делимично укидање царинских такси на робу из централне Србије и БиХ.

         На седници без присуства Срба, оцењено је да Курти није предложио никакав документ о коме би се посланици изјашњавали.

         Констатовано је и да је Курти само затражио мишљење посланика о свом предлогу да царинске стопе буду делимично укинуте, почевши од 15. марта, односно у потпуности од 1. априла. А ако Србија у року од 90 дана не покаже спремност за наставак дијалога са Приштином да царинске стопе поново буду уведене, почевши од 15. јуна, на бази рециопроцитета.

         На седници, која је почела око 11.00 часова, посланици су током расправе били подељени.

         Посланици Алијансе за будућност Косова, на чији је приједлог бивши председник Владе Косова* Рамуш Харадинај 24. новембра 2018. године донио одлуку о увођењу стопроцентне царинске стопе на робу из централне Србије и БиХ, остали су при намери да свим средствима спрече повлачење те одлуке.

         "Самоопредељење" Аљбина Куртија подржало је одлуку о условном укидању царинских стопа, док су посланици Демократске партије Косова /ДПК/ Хашима Тачија и Демократског савеза Косова /ДСК/ Исе Мустафе, који је део владајуће коалиције са "Самоопредељењем", заступали став о безусловном укидању царинских такси.

         ДСК и ДПК заступају став да се мора испоштовати "савет САД о укидању такси као услов за наставак дијалога са Београдом".

         Већи дeо скупштинске расправе посвећен је сукобу између председника самопроглашеног Косова* Тачија и Куртија око тога ко ће у будућим преговорима са Београдом предводити делегацију Приштине.

         Владајућа коалиција "Самоопредељења" и ДСК застапа став да то буде Курти, док опозиција тражи да делегацију предводи Тачи.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари