Тачи за The Guardian: Разграничењу се противи Немачка, али је договор могућ до краја 2019.

УОЧИ СКУПА БАЛКАНСКИХ ЛИДЕРА У БЕРЛИНУ РЕКАО ДА НИЈЕ У ПЛАНУ УКИДАЊЕ ТАКСИ

* Лондонски лист наводи да се незванично као предлог помињало да се већински српска област на северу Косова припоји Србији а већински албанска Прешевска долина на југу Србије да се пребаци Косову, као и да у пракси на северу Косова постоји нека врста  дуплог суверенитета, са утицајем са Косова и из Србије

___________________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК шиптарског „Косова“ Хашим Тачи рекао је у интервјуу за британски лист The Guardian да је договор о нормализацији односа Србије и Косова, слично историјском споразуму Грчке и Северне Македоније, и даље могућ 2019. године упркос проблемима последњих месеци.

         "Морамо да седнемо за сто, чак и са највећим непријатељем, али без било каквих предуслова и покушамо да саслушамо једни друге", рекао је Тачи у данас објављеном интервјуу, датом уочи састанка балканских лидера у Берлину 29. априла.

         The Guardian указује да су разговори две стране прекинути од новембра прошле године, када је Косово увело таксе од 100 одсто на робу из Србије.

         Тачи је рекао да нема планова да се укину таксе али је нагласио потребу за брзим напретком, пише лондонски лист.

         "Косовски Срби су се повукли из политичког живота на Косову укључујући полицију и судство на северу Косова. Нико нема одговор како да се иде напред а највеће жртве су Косовари, посебно косовски Срби", рекао је Тачи.

         Оклевање међународне заједнице и помешане поруке "стварају простор за националисте и популисте са обе стране границе", рекао је он. 

         Косово је, како пише The Guardian, сада у половичном статусу, признале су га неке земље ЕУ а неке не, и грађани Косова су једини Европљани западно од Белорусије којима је потребна виза да путују у шенгенску зону, док друге балканске земље немају ове рестрикције.

         Тачи криви земље чланице ЕУ због компликовања процеса, алудирајући на Немачку која се противи деловима Тачијевог предлога, посебно оног дела који је описао као корекцију граница.

         The Guardian подсећа да се незванично као предлог помињало да се већински српска област на северу Косова припоји Србији а већински албанска Прешевска долина на југу Србије да се пребаци Косову, као и да у пракси на северу Косова постоји нека врста  дуплог суверенитета, са утицајем са Косова и из Србије.

         Тачи се залаже за размену територија али се томе противи Немачка страхујући да ће то подстаћи захтеве за промене граница у другим деловима Балкана, укључујући у деловима Босне где су Срби већина, наводи The Guardian.

         Тачи је казао да би "демаркација граница" била део сваког свеобухватног споразума о узајамном признању. Он је рекао да не може бити граница по етничким линијама.

         "То је немогуће, и Косово и Србија ће остати мултиетничке државе", рекао је Тачи.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари