Тачи у Лондону: Резултат споразума са Србијом неће бити граница на основу етничких линија

У ИНСТИТУТУ CHATAM HOUSE – ЛАГАО ДА „КОСОВО“ ИМА НАЈПРОЕВРОПСКИЈЕ СТАНОВНИШТВО

* У британском Краљевском институту за међународне послове рекао да земљама ЕУ недостаје храброст и јединство да донесу одлуке о Косову

* Компромисни правно обавезујући мировни споразум са Србијом треба да доведе до обостраног признања две суверене земље и признања Косова од стране пет земаља чланица ЕУ које га још увек нису признале и да Приштини  сигуран пут према НАТО и ЕУ и учлањење у Уједињене нације, а Србији европску перспективу

* ФАКТИ: Ово су баш шиптарска посла! Он би и признање и столицу у УН, а Србији великодушно препушта „европску перспективу“! Ако се наредних дана поново сретне са Милом Ђукановићем – почеће да Србији, као компензацију за губитак КиМ, жели евроатлантску перспективу. Али, опет:  њему и његовима све и одмах, а Србији ПЕРСПЕКТИВА...

_______________________________________________________________________

           ПРЕДСЕДНИК шиптарског „Косова“ Хашим Тачи је изјавио је данас у Лондону да земљама ЕУ недостаје храбрости и јединства за доношење одлуке о Косову.

           Тачи је пред Краљевским институтом за међународне послове Chatam House,  како је саопштено, говорио о политичкој ситуацији на Косову и у региону, о дијалогу, као и о евроатлантској перспективи Косова.

           Говорећи о данашњој перспективи Косова, Тачи је рекао да је Косово сада независна, суверена држава коју је признало више од 100 држава у свету, чланица преко 200 светских организација.

           Истакао је да је косовско становништво, иако је највише проевропско на Западном Балкану, и иако је испунило све услове за кретање у ЕУ без виза, нажалост и даље најизолованије у Европи.

           Тако нешто се, према његовом мишљењу, догодило јер "земљама ЕУ недостаје храброст и јединство да донесу одлуке о Косову. Ово је неправда и казна, поготову за младе генерације".

           Говорећи о дијалогу између Косова и Србије косовски председник је рекао да није лако да некадашњи непријатељи разговарају један са другим, али да "су комуникација и дијалог једини начин да се напредује, једини начин да се постигне мир, иначе остајемо таоци прошлости и цену ће платити наредне генерације".

           "И даље се надам и оптимиста сам да ће разум надвладати и да ће наше земље постићи мировни споразум. Компромисни споразум који ће донети бенефиције обема земљама. Правно обавезујући споразум који је довести до обостраног признања две суверене земље, признање Косова од стране пет земаља чланица ЕУ које га још увек нису признале, сигуран пут према НАТО-у, ЕУ и учлањење у Уједињене нације, а Србији обезбеђује европску перспективу", рекао је Тачи.

           Истичући да има скептика и противника дијалога, Тачи се запитао која је алтернатива дијалогу.

           "Како они виде напредак? Да наставимо непријатељство и сукобе? Мој одговор је НЕ", рекао је председник „Косова“.

           Додајући да статус кво и замрзнути конфликт нису одрживи, он је рекао да је Косово било и да јесте конструктивни партнер у овом процесу.

           Косовски председник је рекао да је сигурно да резултат споразума неће бити граница на основу етничких линија.

           "Косово ће остати држава са мултиетничким друштвом, чувајући дух западних вредности и принципе либералних демократија које смо заједно изградили", закључио је Тачи.

           (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари