Тачи: Спреман сам да у било ком тренутку изађем пред специјални суд за злочине ОВК

„ЧИМ БУДЕ ПОСТИГНУТ СПОРАЗУМ СА СРБИЈОМ – ОТВОРИЋЕМО АМБАСАДУ У МОСКВИ“

* „Споразум без признања Косова као државе и места у УН не би имао никакав значај... Србија не сме да поставља никакве услове за наставак дијалога

_____________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК привремених приштинских институција, Хашим Тачи изјавио је данас да ће позитивно одговорити уколико добије позив Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК, јавља АП.

         "Ако буде икаквог позива у било ком тренутку, одговорићу уз пуну транспарентност", рекао је Тачи.

         Он је позвао и друге да то исто учине.

         Прошле недеље суд у Хагу почео је саслушања бивших припадника ОВК.

         У Хагу су до сада саслушана двојица бивших команданата ОВК, Рустем Мустафа Реми и Сами Љуштаку. Они су испитани због навода из извештаја специјалног известиоца Савјета Европе Дика Мартија у вези са злочинима високих припадника тзв. ОВК.

         Тачи је, иначе, изјавио да је тешко, али да није немогуће да до краја године Приштина и Београд постигну споразум.

         Притом је нагласио да Приштина планира да одмах по постизању споразума отвори амбасаду у Москви.

         На питање да ли је уверен да ће Русија Косово признати као државу ако дође до споразума Београда и Приштине, он је у интервјуу бечком дневнику „Курир" поновио:

         "После тог споразума ће Косово врло брзо отворити амбасаду у Москви".

         "Ако не будемо искористити овај тренутак, онда би могло доћи до погоршања ситуације. Јасно сам ставио до знања да ће Косово ту шансу искористити. То посматрам из угла стратешких циљева, а не косовске унутрашње политике", поручио је он.

         Истакао је да се нада да ће ускоро бити укинуте таксе на српску робу, како би дијалог могао бити настављен.

         "Покушаћемо све да дијалог не отежамо. Али, Србија не сме да поставља никакве услове за наставак дијалога", рекао је он.

         На додатно питање да ли то значи да ће премијер Рамуш Харадинај ускоро повући таксе, Тачи је казао да се нада томе, како би се постигао споразум који би био добар како за Приштину, тако и Београд, а који би био прихваћен од међународне заједнице".

         "Споразум између Београда и Приштине је апсолутно потребан. Не треба више никада да буде рата између Албанаца и Срба. У целом региону треба да влада мир. Желимо да постигнемо свеобухватни споразум, а не привремени“, додао је Тачи.

         Он међутим, скреће пажњу да споразум без признања Косова као државе и места у УН не би имао никакав значај.

          "Верујем и радим на томе да Косово добије место у УН и буде глобално признато. ЕУ и Федерика Могерини посредују у процесу дијалога, а имамо велику подршку САД, посебно председника Доналда Трампа. Такође, постоји и сагласност Русије када будемо постигли свеобухватни споразум. То све је недостајало у прошлости. Сада је одговарајући тренутак на међународном нивоу, јер ако би имали подршку ЕУ, САД и Русије за наш споразум, то би значило глобалну подршку", објаснио је Тачи.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари