Тачи: Размена територија са Србијом – најбољи начин да напредујемо ка Европској унији и НАТО

„НЕЋЕ БИТИ МОНОЕТНИЧКЕ ГРАНИЦЕ - ОБЕ ЗЕМЉЕ ЋЕ И ДАЉЕ БИТИ МУЛТИЕТНИЧКЕ“

         

* У интервјуу аустријској агенцији АПА рекао: „Није реч само о размени територија, већ и о свим другим аспектима. Тај споразум има за циљ да буде свеобухватан... и да регулише културно наслеђе Срба на Косову. Реч је и о економском развоју и оним питањима која су и даље отворена између Косова и Србије

* „Шансе за успешан договор веће су него икада, јер и ЕУ и САД подржавају план. Ново је – нагласио је Тачи - да би и Русија била спремна да прихвати споразум који би прихватиле ове стране. Зато је важно да се искористи овај замах за постизање споразума који је уравнотежен и узима у обзир интересе обе земље. У прошлости није било овакве спремности и ако не искористимо шансу - наши ће нас грађани осуђивати деценијама

____________________________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК шиптарског Косова Хашим Тачи види планове о размени територија са Србијом као најбољи начин за напредак у приступању ЕУ и НАТО.

          "Споразум би створио више стабилности и мира у региону, а Косову, као и Србији, омогућио би да се придружи ЕУ и НАТО", рекао је Тачи у интервјуу аустријској агенцији АПА у Бечу, преноси данас Винер цајтунг.

          Тачи је рекао да то не значи повлачење граница по етничким линијама.

          "Неће бити моноетничке границе, обе земље ће бити мултиетничке", рекао је.

          АПА додаје да су тензије на северу Косова један од разлога за што скорије закључивање споразума са Србијом.

          "Споразум значи да никада више неће бити рата између две земље, да ће људи имати бољи живот јер ће споразум побољшати економску ситуацију, створити више радних места и отворити границе" рекао је Тачи и додао да је узор "европски модел".

          Шансе за успешан договор веће су него икада, јер и ЕУ и САД подржавају план. "Ново је да би и Русија била спремна да прихвати споразум који би прихватиле ове стране", додао је Тачи.

          Зато је важно да се искористи овај "замах за постизање споразума који је уравнотежен и узима у обзир интересе обе земље", навео је косовски председник.

          "У прошлости није било такве спремности и ако не искористимо шансу наши ће нас грађани осуђивати деценијама", додао је.

          Споразум не би требало да регулише само границе.

          "Није реч само о размени територија, већ и о свим другим аспектима. Тај споразум има за циљ да буде свеобухватан споразум који се бави и другим питањима као што су нестали у рату у Југославији који се још нису вратили"… Требало би и да "регулише културно наслеђе Срба на Косову. Реч је и о економском развоју и оним питањима која су и даље отворена између Косова и Србије", навео је Тачи.

          "Циљ споразума је да реши проблем дефинитивно, а не да буде привремно решење којем се онда мора враћати", додао је.

          Тачи је одбацио наводе о заговарању великоалбанске државе. "Неће бити ни Велике Албаније, нити Великог Косова, уместо тога настојаћемо да интегришемо регион у паневропски простор", казао је.

          Говорћи о одлуци Косова да формира своју војску Тачи је рекао да је "то оправдана одлука једне суверене државе".

          "Одлучио сам у складу са вољом народа Косова", казао је и додао да је војска мултиетничка и да би требало да обезбеди мир са другим земљама, као што је Србија, и заједницама у региону.

           "Наша је грешка што нам је толико дуго требало за то, то је одавно требало урадити", додао је.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари