Тачи: Подела Косова, може да се деси само преко мене мртвог

У ТИРАНИ КЛИКТАО: НИКО НЕ МОЖЕ УГРОЗИТИ ТРЕПЧУ, МИТРОВИЦУ И ГАЗИВОДЕ

* Оштро се успротивио одржавању међународне конференције о Косову на којој би учествовала Русија. Додао је да ће се Косово ангажовати само у процесу којим руководи Европска унија и у којем је подршка Сједињених Америчких Држава потпуна

___________________________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК шиптарског Косова Хашим Тачи рекао је да до поделе Косова може доћи само преко њега мртвог.

          "Подела Косова, може да се деси само преко мене мртвог. Нико не може да угрози ни један милиметар територије Републике Косово. Нико не може угрозити Трепчу, Митровицу и Газиводе, као ни било који други део територије Републике Косово", рекао је Тачи јуче на Самиту албанске и косовске дијаспоре у Тирани.

          Он је додао да је за корекцију границе и за уједињење Прешевске долине са Косовом.

          "Нема човека на свету који ми негира ангажовање у остваривању тежње ка легитимним правима Прешева, Медвеђе и Бујановца о припајању територији Косова, а без угрожавања територије Косова", казао је Тачи.

          Он је рекао да Косово заједно са својим пријатељима треба да иде према решењу које гарантује признање и од стране пет држава Европске уније, Грчке, Румуније, Словачке, Кипра и Шпаније.

          "Дакле, још једном истичем да нећемо ни под којом околношћу, ни по којој цени дозволити да игре дневне изборне политике угрозе посебни и доживотни однос са актерима слободе и независности Косова, Сједињеним Америчким Државама", рекао је Тачи.

          По њему, Косово нема само пријатеље и партнере попут САД, НАТО-а и Европске уније, већ има и противнике независности који успоравају напредовање консолидације, а посебно спољне консолидације косовске државе.

          Рекао је да је тежња косовских институција да се постигне свеобухватни споразум о нормализацији односа између држава Косова и Србије.

          "Тај споразум ће гарантовати реципрочно признавање Косова и Србије, као и учлањење Косова у Организацију Уједињених нација", рекао је косовски председник.

          Он се оштро успротивио одржавању међународне конференције о Косову на којој би учествовала Русија.

          Додао је да ће се Косово ангажовати само у процесу којим руководи Европска унија и у којем је подршка Сједињених Америчких Држава потпуна.

           (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари