Тачи не крије да је задовољан што сада „преговоре са Србијом“ воде САД, а не ЕУ

УВЕРЕН ЈЕ ДА ЋЕ СЕ СВЕ ЗАВРШИТИ МЕЂУСОБНИМ ПРИЗНАЊЕМ „ДВЕ ДРЖАВЕ“

* То је био састанак добре воље у ангажовањима САД да се питања између Косова* и Србије, о питању добросуседских односа, окончају једном заувек. Крај дијалога мора да се деси што је пре могуће једним коначним споразумом, који подразумева реципрочно признање, ни мање ни више од тога, под актуелним територијалним интегритетом

_____________________________________________________________

        ХАШИМ Тачи рекао је америчком радију Слободна Европа да је његов састанак са председником Србије Александром Вучићем у Белој кући у Вашингтону био коректан, конструктиван и "без нечег посебног".

        Навео је да је било речи о "неопходности мировног решења питања између Косова* и Србије и могућности постизања коначног споразума“.

        Оценио је да је „показана добра воља да ствари иду напред у интересу две државе, као што је то био случај са споразумима о авио и железничкој линији, о аутопуту, али и о питањима која би могла бити од заједничког интереса више у економском него у политичком смислу“.

        Додао је: „То је био састанак добре воље у ангажовањима САД да се питања између Косова* и Србије, о питању добросуседских односа, окончају једном заувек. Крај дијалога мора да се деси што је пре могуће једним коначним споразумом, који подразумева реципрочно признање, ни мање ни више од тога, под актуелним територијалним интегритетом“.

        Фаворит Вашингтона међу приштинским Шиптарима изнео је за РСЕ и ово очекивање:

        „Цео тај процес ће помоћи убрзању (уласка) Косова* у НАТО и ЕУ, као и у чланство Косова* у УН. Немамо времена за губљење и наравно да морамо да радимо уско са нашим партнерима. Не можемо да чекамо на остале адресе, као што је то случај са Европском унијом са двема особама чије земље нису признале независност, Шпанијом и Словачком. Сада имамо понуду из Вашингтона и треба да идемо напред“.

        На питање која је то понуда Вашингтона, казао је да су САД признале Косово* као независну државу, да се са Сједињеним Државама радило на ослобађању и независности Косова, а да је "понуда САД мир, стабилност, развој и интеграција у НАТО и ЕУ".

        Тачи је открио да је састанак у Белој кући сазвао специјални изасланик америчког председника за мировне преговоре Косова* и Србије Ричард Гренел.

        Тачи је рекао да ће у среду или у четвртак (4. или 5. март) о посети САД-у, односно и о састанку у Белој кући, информисати Скупштину Косова*.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари