Тачи: Било би логично да се Прешево, Медвеђа и Бујановац прикључе територији „Косова“

„АЛИ ДА СЕ НЕ УГРОЗЕ ДРЖАВНИ РЕСУРСИ ПОПУТ ГАЗИВОДА И ТРЕПЧЕ И СЕВЕРНА МИТРОВИЦА“

* Тражи „јасно дефинисање међудржавне границе“, али тврди да за њега „дијалог нема смисла“ без признања Србије и уласка „Косова“ у УН

_________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК шиптарског „Косова“ Хашим Тачи, говорећи о коначном споразуму са Београдом, рекао је да је потребно “креативно решење”, које би гарантовало да ће бити испуњени интереси обе стране, као и САД, НАТО и ЕУ.

         Тачи сматра да би било логично да се Прешево, Медвеђа и Бујановац прикључе “територији Републике Косово”, али да се, како је навео, не угрозе “косовски државни ресурси попут Газивода, Северна Митровица, „Трепча“ или друге имовине”.

         “И наравно, на крају не може бити признања између две државе без јасног дефинисања међудржавне границе између Косова и Србије”, тврди Тачи у интервјуу за Глас Америке на албанском језику.

         Он је додао да ће приштинске институције у потпуности поштовати сваки савет САД.

         “Међутим, треба схватити да се држава Косово суочила са агресивним акцијама Србије, акцијама које шкоде држави Косово, функционисању државе интерно и екстерно”, каже Тачи.

         Он је оцијенио да је, из тог разлога, мера које су предузеле приштинске институције била “прави корак у право време”, али је рекао да треба размишљати и о будућности, “а будућност је поштовање преовлађујућег мишљења да се не повуку тарифе, али да се суспендују, као што су саветовали САД, ЕУ, НАТО, косовски политички спектрум, цивилно друштво”.

         “Ја сам оптимиста да Косово неће предузети терет одговорности за блокирање преговарачког процеса”, рекао је Тачи.

         Упитан које су црвене линије за „Косово“, он је рекао да не може бити дијалога “у којем нема уверења Србије о признању и отварању пута за чланство Косова у УН”.

         “Без ове две ствари, има смисла да нема дијалога”, рекао је Тачи. 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари