Шиптарски „историчари“ опет тврде да су Високе Дечане подигли „православни Албанци“

ТРАЖЕ ОД ИГУМАНА САВЕ ЈАЊИЋА ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА „ПОЧИЊЕНИ ГЕНОЦИД“

* Покушавају да „продају“ фалсификат да је манастир саградио фра Вита Кучи на земљи Хака Кучија из Дечана

* ФАКТИ: Шиптарија која се продаје за историчаре не зна ни толико да у православљу – па ни у шиптарском – не постоји „фра“. Само, шта ће њима знања и чињенице. Да се њих држе – стално би ћутали и били мањи и од маковог зрна

_____________________________________________________________________

         УДРУЖЕЊЕ косовских шиптарских историчара "Али Хадри", огранак у Дечанима, затражио је од Српске православне цркве да се извини због, како тврде, "геноцида" који су Срби наводно починили над Албанцима током протеклих сукоба на КиМ, а поводом изјаве игумана манастира Велики Дечани, Саве Јањића, да тај храм и манастирско земљиште припадају српској цркви.

         Три године од одлуке „косовског Уставног суда“ - према којој се српском манастиру Високи Дечани признаје право на земљу површине 23 хектара - дечанска општина одбија да ту одлуку примени.

         С тим у вези игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић дао је изјаву "Гласу Америке", што је изазвало реакцију дечанског огранка поменутог удружења историчара који тврде да је реч о манастиру православних Албанаца и да игуман Сава Јањић служи у албанском православном манастиру, који су, како кажу, "узурпирали српски окупатори још у средњем веку".

         Манастир Дечани је, према тврдњама поменутих историчара, током, како кажу, "ослободилачког рата на Косову играо негативну улогу и изводио антиалбанске акције", пренела је приштинска "Коха".

         Они кажу и да им је још увек у свежем сећању период када су високи достојанственици манасира Дечани у том здању "освештавали стотине српских паравојних снага који су након тога починили најтежа кривична дела над Албанцима из Дечана, околине и шире".

         "Неистина је да манастир Дечани припада српској цркви, већ је то храм православних Албанаца, који је обновљен на темељима илирског храма Дардан, а манастир је саградио Фра Вита Кучи на земљи Хака Кучија из Дечана", наводи се у реаговању историчара из дечанског огранка удружења "Али Хадри".

         На Јањићеву изјаву да свештенство манастира Високи Дечани има косовске документе и да поштује косовске законе, „историчари“ кажу да је то "потпуна дрскост" и да игуман Сава не познаје и не поштује законе тзв. Косова, а то закључују по томе што СПЦ косовску територију не назива "Републиком Косово", већ Косово и Метохија.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари