Шиптарска формула за Србе: Ми смо овде аутохтони народ и имамо право на своју заставу

НАЈАВИО ХИТНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ СА ШИПТАРСКИМ ПАРТИЈАМА – ДА ДОГОВОРЕ „ГАРД“

* Потпредседник Скупштине Црне Горе Генци НИМАНБЕГУ: Министарство културе и запослени у њему апсолутно морају знати да ми као народ у Црној Гори, Албанци, који живе аутохтони на својим подручјима, да имамо наш национални симбол, да по Уставу имамо право на слободну употребу

* ФАКТИ: Ниманбегу је, не хотећи, боље осватлио српски пут. Ваља, попут Шиптара, пуним устима и пуном снагом говорити - ми смо Срби, ми смо аутохтони народ који живи на својим подручјима, а тробојка је наша застава. Ништа више са пола уста и са обазирањем на дојучерашњу браћу. Дошло је време да се ултимативно траже српски језик и српске школе, са својим уџбеницима за `националне предмете`. И свој део власти и утицаја на све. Јер, Срби су најаутохтонији и цела Црна Гора је њихово "подручје". А и сва њена историја. Зато имају и право да се - заједно са Србијом и Републиком Српском - према Србима по свету постављају као део троједине матице...

____________________________________________________________________

        ПОТПРЕДСЕДНИК Скупштине Црне Горе Генци Ниманбегу изјавио је да Албанци имају право да истичу албанску заставу у Црној Гори.

        Он је додао да ће са представницима албанских партија обавити консултације након што је Министарство културе најавило да ће поднети кривичну пријаву због истицања заставе Албаније на манифестацији на реци Цијевна.

        Он је за Радио Црне Горе рекао да је непријатно изненађен информацијом да ће Министарство културе поднети пријаву против организатора скупа на Цијевни, током којег је истицана застава Албаније без државне заставе Црне Горе, као и да имају право да истичу заставу.

Генци Ниманбегу

        Ниманбегу је навео да су Албанци аутохотни на територији Црне Горе и да по Уставу имају право на истицање својих националних симбола.

        „Непријатно сам изненађен. Министарство културе и запослени у њему апсолутно морају знати да ми као народ у Црној Гори, Албанци, који живе аутохтони на својим подручјима, да имамо наш национални симбол, да по Уставу имамо право на слободну употребу, а све друго по мом мишљењу је само иницирање свађа са нашим народом", рекао је он.

        Ниманбегу је рекао да ће о најављеној пријави разговарати са представницима осталих албанских партија.

        „Да видимо адекватан начин реаговања“, изјавио је он.

        Црногорско Министарство културе саопштило је да ће поднети пријаву против организатора скупа на реци Цијевни, током којег је застава Албаније истакнута без државне заставе Црне Горе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари