Рама: У ослобађање Косова уложено преко пола милијарде евра људи изван богате албанске дијаспоре

НА СКУПУ ШИПТАРСКЕ ДИЈАСПОРЕ: „КОСОВО КОЈЕ ЖЕЛИМО НИЈЕ КОСОВО КОЈЕ ДАНАС ИМАМО“

* Посебно нагласио: „Без Албанаца не би било ни Северне Македоније

_____________________________________________________________________________

          ИСТОРИЈА Косова говори да је прича о уједињењу допринела слободи те територије, рекао је премијер Албаније Еди Рама и навео да Косово данас није Косово које сви Албанци желе.

          "Историја Косова је историја уједињења. У то је уложено више од пола милијарде евра којима су људи изван косовске и богате албанске дијаспоре допринели ослобађању Косова. Уједињење је допринело Косову које имамо данас. Али Косово које желимо није Косово које имамо данас - рекао је Рама на скупу албанске дијаспоре у Тирани, на коме учествује и косовски председник Хашим Тачи.

          Косово које Албанци желе би требало да буде признато од свих држава света, Косово у чланству УН, НАТО и ЕУ.

          "То је изазов којем свако од нас треба да да свој допринос", рекао је Рама, пренео је "Телеграф".

          Указао је да се Косово данас суочава са историјским изазовом, који би требало да дефинише како ће за 30 година живети они који данас још нису рођени. Према његовим речима, најопасније по Албанце је када су подељени и делују једни против других.

          Рама је оценио да Албанци живе боље не само у Албанији, већ и у Северној Македонији, где се после толико година, како је рекао, говори албански језик.

          "Заинтересовани смо да та држава постоји, да напредује ка евроатлантским интеграцијама и да Албанци тамо буду у бољем положају него што су били. Без Албанаца не би било ни Северне Македоније", рекао је Рама.

          Позвао је Албанце у Црној Гори да се уједине и изађу на локалне изборе, који ће након две деценије бити одржани 3. марта у самосталној општини Тузи, да гласају за заједничку Албанску листу и оставе по страни непотребне сукобе.

           "Уједините се и не дозволите да будете поражени због непотребних сукоба“, навео је Рама.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари