Немачка пристаје да Србија има „неку врсту суверенитета над одређеним територијама Косова“?

ПРИШТИНСКИ ЛИСТ ГАЗЕТА ЕКСПРЕС ТВРДИ ДА ЋЕ У БЕРЛИНУ НА СТОЛУ БИТИ „НОВИ ОКВИРНИ СПОРАЗУМ“

           УОЧИ предстојећег српско-албанског скупа у Берлину, 29. априла, Газета Експрес пише да ће се на том мини-самиту наћи предлог који неће бити у корист Приштине.

           "Највероватније ће бити предложено да Србија добије неку врсту суверенитета на одређеним територијама Косова", наводи тај приштински лист уз подсећање да се Немачка противи идеји корекције граница.

           Из немачке владе приштинском дневнику су саопштили да је, како се наводи, циљ Меркелове и Маркона стабилност у региону, уз фокус на дијалог Београда и Приштине.

           "Стабилност и позитиван развој догађаја у региону су од великог значаја за канцеларку и председника. Њихов циљ је да разговарају са гостима о посебним изазовима с којима се регион суочава, фокусирајући се на односе Косова и Србије", пренео је Експрес изјаву неименованог портпарола немачке владе.

           У Берлин су позвани председник и премијерка Србије, Александар Вучић и Ана Брнабић, председник и премијер Албаније, Иљир Мета и Еди Рама и представници приштинских институција, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

           За евентуалне теме које би се могле наћи на столу у Берлину, Експрес тврди да је то "нови оквирни споразум", не прецизирајући, међутим, шта је садржавао "стари оквирни споразум", за који су представници Београда и Приштине, али и међународне заједнице тврдили да још не постоји.

           Иако је Харадинај раније најавио да ће позвати Тачија на разговор ради усклађивања ставова уочи састанка у Берлину, лист примјећује да представници приштинских институција тамо, ипак, одлазе неусаглашени.

           Када је реч о предстојећем сусрету у Берлину, иначе, и Тачи и Харадинај су више говорили о томе да ће инсистирати на што хитнијем одобравању визне либерализације за грађане Косова, док је председник Србије рекао да од тог сусрета не очекује ништа.

           (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари