Курти: Иза захтева да уведемо ванредно стање крије се план за размену територија са Србијом

СЕДНИЦА О НЕПОВЕРЕЊУ ВЛАДИ КОСОВА* - САД НА ЈЕДНОЈ, БЕРЛИН И ПАРИЗ НА ДРУГОЈ СТРАНИ

* Аљбин КУРТИ посланицима у приштини: „Територијална размена није успела као пројекат али није умрла ни као идеја. У Белој Кући је припремљен шампањац за договор Косова и Србије, али  је странама које стоје иза наводног договора потребно нешто пре тога. Потребна им је ванредна ситуација, инциденти на терену, треба им крвопролиће“

* Курти је казао и да Србија не прихвата једнакост Косова* са њом. Више пута рекао да је недавно покушан пуч у Републици Косово, када је сада већ бивши министар унутрашњих послова, Агим Вељиу, подржао Тачијев предлог да се уведе ванредно стање

* Неслагање је сада отворено и између ЕУ, пре свега Француске и Немачке, са једне стране, и САД са друге. САД су подржале одржавање седнице о неповерењу Куртијевој влади, док су се Француска и Немачка претходно поставиле против, као и известилац Европског парламента за Косово, Виола фон Крамон, која је јутрос критиковала америчког амбасадора у Приштини

* ФАКТИ: Курти се одметнуо од Вашингтон. И његово држање и инструкције које реализују у Приштини амбасадори САД, Немачке и Француске - само потврђују да западне велике силе имају различит и донекле супротстављен однос према Косову* и Србији. Можда у томе ништа посебно добро за Србију, али јој даје прилику да `купује време`...

_______________________________________________________________________

        ИЗА захтева за увођење ванредног стања на Косову, преко ванредног стања у јавном здрављу које је већ уведено као мера, јесте план за „размену територија“, изјавио је у скупштини косовски премијер Аљбин Курти.

        Тврди да су за спровођење оваквог договора потребни „инциденти и крвопролиће на терену“.

        У току је седница за изгласавање неповерења влади у Приштини.

        „Територијална размена није успела као пројекат али није умрла ни као идеја“, казао је Курти.

        Тврди да је у Белој Кући припремљен „шампањац уз договор Косова и Србије“, али да је странама које стоје иза наводног договора потребно нешто пре тога:

        „Знате шта им је сада потребно пре шампањца?! Потребна им је ванредна ситуација, инциденти на терену, треба им крвопролиће, како би на крају рекли, нећемо никако моћи тако, боље да потпишемо један такав договор него да останемо још“.

        Како је казао, он је у то убеђен, а биће убеђени и остали „у недељама које долазе“, поновивши оно што је више пута истицао до сада, да је као премијер сада „научио више за ових 50 дана него пуно година пре“.

        „За овај шампањац је претходно потребна крв. Шампањац за договор о териториалној размени који је мото свих манипулација и подстрекивања“, истакао је косовски премијер, додавши:

        „Овде смо живи и одлучни смо да се тако нешто не размени уз шампањац у Белој кући, без владе се то не може“.

        Курти је казао да Србија не прихвата једнакост Косова са њом. За њега је политика борба, и он има личну вољу, рекао је, те да је у реду да буде под притисцима, али је јасно и да у време када влади на коју је народ дуго чекао – добро иде, и када су две недеље одлучујуће у борби против коронавируса, мотив за опозив владе је другачије природе.

        „Видео сам и имао сам више информација више него било кад. Ова влада је реформистичка а они желе један други мотив“.

        Такође је више пута рекао да је недавно „покушан пуч у Републици Косово“, када је сада већ бивши министар унутрашњих послова, Агим Вељиу, подржао Тачијев предлог да се уведе ванредно стање. Курти је са друге стране срећан што ванредно стање није уведено.

        Курти је практично потврдио оно што је касно синоћ градоначелник Јужне Митровице, Агим Бахтири, који се недавно прикључио Самоопредељењу, сведочио за Кљан Косова о наводном договору о подели Севера Косова између Александра Вучича и Хашима Тачија, наводећи чак и наводне детаље о тој граници, а што датира још из 2016.

        Седници присуствује и Српска листа, чији је посланик Игор Симић изашао за говорницу и саопштио да листа подржава опозив влади чији је део. Они су се од формирања ове владе држали јавно по страни и нису узимали реч на седницама.

        Захтев о гласању неповерења Влади покренуо је још један коалициони партнер – ЛДК потписом 44 посланика, након што је Курти сменио министра унутрашњих послова Агима Вељиуа из редова ЛДК, јер је јавно подржао управо увођење ванредног стања због коронавируса, чему се Самоопредељење противи.

        Две странке су од краја избора у октобру прошле године до последњег тренутка, испољавале високу дозу неслагања и нетрпељивости.

        Неслагање је сада отворено и између ЕУ, пре свега Француске и Немачке, са једне стране, и САД са друге.

        САД подржавају одржавање ове седнице, док су се Француска и Немачка претходно одредиле против, као и известилац Европског парламента за Косово, Виола фон Крамон, која је јутрос критиковала америчког амбасадора у Приштини.

        Министарства спољних послова Немачке и Француске истакла су да је спор између Београда и Приштине, „европско питање“, те да ће ЕУ радити у „координацији“ са америчким партнером, али када се за то створе услови.

        https://kossev.info/kurti-pre-sampanjca-u-beloj-kuci-za-razmenu-teritori...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари