Хисени признао да је Америка `тренер` шиптарског тима за преговоре

ОБЈАВИО ДА СУТРА ИДЕ У ВАШИНГТОН РАДИ „УСАГЛАШАВАЊА“ СТАВОВА (ДОБИЈАЊА ИНСТРУКЦИЈА)

* Тврди да ће у Вашингтону током наредна два-три дана имати састанке са званичницима Стејт департмента високог нивоа, као и Беле куће

* Радио Слободна Европа рекао да су САД у потпуности укључене у нови бриселски процес и да ће активна улога Вашингтона бити све евидентнија

* Нагласио је да је „америчка укљученост у процес дијалога - снажна, активна и незаменљива

____________________________________________________________________

       КООРДИНАТОР шиптарског Косова* за дијалог са Србијом - Скендер Хисени - изјавио је да ће сутра отпутовати за Вашингтон где ће се састати с високим америчким званичницима ради „усаглашавања око процеса дијалога Београда и Приштине“.

       Хисени је за Радио Слободна Европа рекао да су САД у потпуности укључене у тај процес и да ће активна улога Вашингтона бити све евидентнија.

       „Сутра путујем за Вашингтон где ћу у наредна два-три дана одржати састанке са званичницима Стејт департмента високог нивоа, али и Беле куће, у циљу координације и усаглашавања, како бисмо разменили наше процене о процесу и координисали даље деловање око дијалога", казао је Хисени.

       Он је додао да је америчка укљученост у процес дијалога "снажна, активна и незаменљива".

       У Бриселу је јуче одржана друга рунда разговора на нивоу стручњака, уз учешће Хисенија и директора Канцеларије Владе Србије за Косово Марка Ђурића.

Мирослав Лајчак није шиптарски `тренер`, али јесте судија

који има задатак да навија за "Приштински тим"

       Ђурић је рекао да је на два досадашња састанка на нивоу стручњака било речи о несталима, расељенима и економској сарадњи.

       Хисени је за РСЕ казао да се у Бриселу воде "тешки разговори о елементима коначног споразума" који треба да резултирају "реципрочним признањем".

       „Ова поглавља и ови елементи ће једноставно бити параграфи или чланови једног свеобухватног споразума, а скроз на крају, и што се Косова* тиче - то ће бити неизбежно, биће одредба о реципрочном признању Косова и Србије, као независне и суверене државе", навео је Хисени.

       Он је додао да ће свеобухватни споразум "на крају бити стављен на сто за потписе", и да ће потом бити пред посланицима Косова ради ратификације.

       Додао је да Косово више неће прихватити да ради на постизању посебних споразума о одређеном питању, без споразума о реципрочном признању.

       „Споразум о реципрочном признању створиће основне предуслове за успешне договоре о одговарајућим питањима", рекао је Хисени.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари