Хиљаде демонстраната опколиле зграду парламента у Тирани

ТРАЖЕ ОСТАВКУ „КОРУМПИРАНЕ ВЛАДЕ“ И ПРЕВРЕМЕНЕ ИЗБОРЕ – ПОЛИЦИЈА КОРИСТИ СУЗАВАЦ

* Опозициони посланици предвођени Демократском партијом десног центра Љулзима Баше потписали одлуку о напуштању  парламента

________________________________________________________________________

          ХИЉАДЕ демонстраната присталица албанске опозиције опколиле су данас зграду Парламента у Тирани тражећи оставку владе за коју тврде да је корумпирана и повезана са организованим криминалом.

          Стотине полицајаца и колутови бодљикаве жице штите зграду парламента од демонстраната а данашња седница је отказана.

          Опозициони посланици предвођени Демократском партијом десног центра Љулзима Баше потписали су одлуку о напуштању  парламента и траже превремене изборе.

          Присталице опозиције окупиле су се испред зграде парламента са антивладиним постерима и слоганима.

          "Ми ћемо сада водити грађанску, мирну и демократску борбу да вратимо легитимитет и демократију у Албанији", рекао је Баша за АП пре почетка протеста.

          Владајући Социјалисти имају 74 од 140 места у парламенту.

          Висока представница ЕУ Федерика Могерини и комесар Јоханес Хан осудили су данас одлуку посланика да изађу из Парламента као "контрапродуктивну" и навели да је она супротна избору албанских грађана и да подрива напредак који је земља остварила на путу ка ЕУ.

          Америчка амбасада у Тирани позвала је присталице опозиције да мирно изражавају своје право на окупљање и да одбаце насиље, а владу да покаже уздржаност.

          На протестима прошле недеље демонстранти су покушали да продру у канцеларије социјалистичког премијера Едија Раме а полиција је употребила сузавац.

           (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари