Харадинај: У Вашингтону до међусобног признања у постојећим границама

ТВРДИ ДА ШИПТАРИ НЕ ВЕРУЈУ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ЈЕР ЈЕ СПОРА

* „Верујем да О'Брајен има потребна овлашћења, јер је саветник за националну безбедност председника (Доналда) Трампа и има подршку личности задужене (за дијалог) амбасадора (Ричарда) Гренела и Америчког државног секретаријата (Министарства спољних послова)“

_______________________________________________________________________

       БИВШИ шиптарски премијер Приштини и лидер Алијансе за будућност Косова, Рамуш Харадинај, изјавио је да не искључује могућност да се на састанку делегација Косова* и Србије, који се 2. септембра одржава у Вашингтону, постигне коначни споразум о међусобном признању у постојећим границама.

       „То није немогуће, и Србија и Косово* треба да дају епилог међусобном споразуму“, казао је Харадинај за програм на албанском радија Слободна Европа.

       "Ако околности доведу до споразума, идемо за споразум, али ако има напретка, прихватамо и тај напредак какав год да је", каже он.

       Истичући да је тражио да се у дијалог укључи и да га предводи САД, Харадинај каже да је имао у виду да је ЕУ увек била спора и као пример тога наводи обећања да ће након ратификације демаркације границе са Црном Гором, док је он био премијер, бити дата либерализација виза, која за три године још увек није остварена.

       "Не мислим да је Европа показала жељу да се брзо решавају, да се дође до споразума између Косова и Србије пошто је то питање делегирала код Борела и као помоћника дала Лајчака. Према мени, то не доказује жељу да се ово питање заврши у оптималном року", каже Харадинај.

       Према њему, ту је разлика између ЕУ и САД.

       "Ја верујем да (Роберт) О'Брајен у овом случају има потребна овлашћења, јер је саветник за националну безбедност председника (Доналда) Трампа и има подршку личности задужене (за дијалог) од стране председника, у овом случају амбасадора (Ричарда) Гренела и Америчког државног секретаријата (Министарства спољних послова)", каже он.

       Харадинај наводи да на овом састанку "треба да се постигне споразум о међусобном признању у постојећим границама".

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари