Харадинај у Хагу саслушаван цео сат, забрањено му да ишта открива

У СУДУ ЗА ЗЛОЧИНЕ ОВК САСЛУШАН И БИВШИ ПРЕДСЕДНИК „КОСОВА“ ЈАКУП КРАСНИЋИ

* „Испунио сам законску обавезу као осумњичени. Добио сам правни савет да не одговарам о ономе што су ме питали. То су законске процедуре... Још увек не знам своју улогу у вези са оним због чега сам позван као осумњичени

_______________________________________________________________

         У СПЕЦИЈАЛНОМ суду за ратне злочине које су починили припадници ОВК, чије је сједиште у Хагу, завршено је саслушање премијера шиптарских приштинских институција у оставци Рамуша Харадинаја који је позив добио као осумњичени.

         Медији су пренели да му је тужилаштво забранило да говори о току испитивања.

         Он је новинарима испред зграде тужилаштва потврдио да је на саслушање позван као осумњичени и да му је тужилаштво саветовало да не говори о току испитивања.

         "Испунио сам законску обавезу као осумњичени. Добио сам правни савјет да не одговарам о ономе што су ме питали. То су законске процедуре које не скривају нешто од јавности, али како ми закон не дозвољава ... ”, рекао је Харадинај, додавши да још увек не зна "своју улогу" у вези са оним због чега је позван као осумњичени, пренео је приштински лист Зери.

         Харадинај се у тужилаштву задржао око сат времена.

         Новинари нису могли да присуствују испитивању , нити да уђу у зграду тужилаштва, јер је истрага затворена за јавност.

         Није познато за које злочине је осумњичен јер тужилаштво одбија да саопшти информације о томе, наглашавајући да истрага није јавна.

         Бивши председник „Косова“ Јакуп Краснићи, стигао је у зграду Специјализованог тужилаштва 20-ак минута пре Харадијаа, а како преноси Зери, његово саслушање је такође завршено.

         Краснићи није рекао да ли га је Специјално тужилаштво позвало као сведока или осумњиченог.

         Не зна се ни да ли је Краснићијево саслушање у том суду завршено или ће бити настављено и сутра.

         Саслушања Специјалног суда по правилу трају два до три дана.

         Специјализовно тужилаштво, којим од септембра прошле године руководи амерички тужилац Џек Смит, надлежно је за истраживање ратних злочина почињених на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године.

         Према Закону о Специјализованим већима и Специјализовном тужилаштву, приликом испитивања, Харадинај је најпре упознат са својим правима, међу којима је и право да не износи одбрану - да се брани ћутањем, али уколико одлучи да одбрану изнесе то може да траје дан или два у зависности од тога шта има да каже.

         (Танјуг)

Какав херој и паметњаковић: Харадинај се бранио ћутањем,

тврди да није схватио зашто је позван у Хаг

         РАДИО слободна Европа (РСЕ) објавио је да се Рамуш Харадинај бранио се ћутањем.

         Харадинај је нешто пре 10 часова ушао у зграду суда.

         После њега је ушла и његова супруга Анита, која је након неколико минута напустила зграду.

         Харадинај је – једнако храбро, достојно шравог шиптарског хероја - изјавио после саслушања пред Специјализованим тужилаштвом за злочине ОВК  да не зна зашто је био позван и да је искористио право да се брани ћутањем.

         Још је додао: „Тражили смо обајшањење (зашто сам позван) али нисмо добили. Нису ми дали конкретне информације. Прича се о мојој улози у време рата али ми нису дали конкретне информације. Тужилаштво каже да је то њихово право".

         Посебно је нагласио: „Враћам се и спреман сам за изборе“.     

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари