Харадинај тражи од САД и ЕУ „конференцију о Косову“ али већ издиктирао ултиматум Србији

ТАЧИЈЕВ КАДАР – КАДРИ ВЕСЕЉИ – ПРЕДЛОЖИО СУСПЕНЗИЈУ ТАКСИ НА ЧЕТИРИ МЕСЕЦА

* У писму упућеном земљама Квинте затражио да конференција не траје дуже од 14 дана и да се Брисел и Вашингтон обавежу да њени резултати неће бити промена граница Косова поделом или разменом територија, као ни извршних овлашћења Заједници српских општина (ЗСО), нити мера које се заснивају на уступцима начињеним пре 17. фебруара 2008. године

* Кадри ВЕСЕЉИ: „САД несумњиво остају наш стратешки партнер и највећи пријатељ Косова у свим фазама слободе и државности", написао је Весељи.Он је оценио да Косову "није потребан курс супростављања Сједињеним Америчким Државама и Европској унији“

* ФАКТИ: Ево, Американци су преко својих шиптарских марионета одиграли нови дупли пас са самима собом. Харадинај ЗАХТЕВА, а Весељи тобоже ПОПУШТА стриктно по њиховим `нотама`. Вашингтону очито треба да игра – бар у почетној фази – има све елементе капитулације Србије поводом Косова и Метохије

__________________________________________________________________________________

          ПРЕМИЈЕР шиптарског „Косова“ Рамуш Харадинај у писму амбасадорима земаља Квинте позвао је ЕУ и САД да организују међународну конференцију и изнео услове који морају бити испуњени за укидања такси од 100 одсто на увоз робе из Србије и БиХ, пренео је вечерас портал Коссев.

          Позивајући се на приштински дневник Коха диторе, портал је пренео да је Харадинај у писму тражио да конференција не траје дуже од 14 дана и да се Брисел и Вашингтон обавежу да њени резултати неће бити промена граница Косова поделом или разменом територија, као ни додељивање извршних овлашћења Заједници српских општина (ЗСО), нити мере које се заснивају на уступцима начињеним пре 17. фебруара 2008. године.

          Наводи се и да је Харадинај тражио од Брисела да пре почетка конференције одобри безвизни режим за грађане Косова, затим примену споразума о енергетици са Србијом, уклањање свих ванцаринских баријера које је Србија увела на робу, услуге и грађане Косова, као и забрану свих акција које председник, премијер или министар спољних послова Србије воде против Косова на локалном, регионалном или међународном плану.

          Шиптарски премијер је упозорио да ће одлука о таксама на увоз робе бити поново усвојена ако предложена конференција не буде резултовала "свеобухватним споразумом, признањем Косова и његовим чланством у УН".

          Портал је подсетио да је амбасада САД у Приштини прошлог петка још једном затражила од Владе Косова да укине одлуку о таксама и створи услове за наставак дијалога са Србијом.

          Харадинај се до данас није изјашњавао о том захтеву, наводећи да му је "потребно време" да припреми одговор.

Саучесници у отимању територије Србије

- амбасадори Квинте са својим марионетама

          Весељи: Можемо суспендовати таксе на 120

           дана, ако све остане исто  - вратићемо их

          ПРЕДСЕДНИК шиптарског  косовског парламента и лидер Демократске партије Косова (ДПК) Кадри Весељи изјавио је да не треба укинути таксу од 100 одсто на увоз робе из Србије и БиХ већ да је треба "суспендовати на рок од 120 дана".

          "Ако и после 120 дана немамо нову ситуацију, када ће се понашање Србије и БиХ из корена променити, онда ће се наставити са истом таксом, али и другим одлукама које аутоматски воде ка пуном реципроцитету са те две земље", написао је Весељи на Фејсбуку.

          Весељи је навео да се данас састао с америчким амбасадором на Косову Филипом Коснетом и још једном јавно изразио захвалност америчком ставу "подршке суверенитету и територијалном интегритету Косова и његовој евроатланској перспективи".

          "САД несумњиво остају наш стратешки партнер и највећи пријатељ Косова у свим фазама слободе и државности", написао је Весељи.

          Он је оценио да Косову "није потребан курс супростављања Сједињеним Америчким Државама и Европској унији".

          "Напротив. Језик условљавања према нашим главним стратешким партнерима као што су САД и ЕУ неће помоћи Косову ни у одбрани суверенитета и територијалног интегритета нити на његовом путу ка евроатланским интеграцијама", навео је лидер ДПК, највеће странке у владајућој коалицији у Приштини.

           Весељи је додао да је одлука о увођењу таксе од 100 одсто "легитимно право Косова и одговор на политичку и дипломатску агресију Србије и БиХ против државе Косова, њених грађана и робе".

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари