Харадинај: Таксе остају све до свеобухватног споразума о реципрочном признавању

ЊЕГОВОМ РАЗГОВОРУ СА АМЕРИЧКИМ АМБАСАДОРОМ КОСНЕТОМ ПРИСУСТВОВАО И ВЕСЕЉИ

* Рамуш ХАРАДИНАЈ: „Желимо да укинемо таксу и то нам је циљ и препорука наших савезника из САД, али ми смо повезали питање таксе са свеобухватним споразумом Косова и Србије. Данас бисмо је укинули када би се остварио свеобухватни споразум о реципрочном признавању

* ФАКТИ: Неки су најављивали да ће Харадинај поклекнути пред Вашингтоном или да ће бити смењен. Ево, није се догодило ни једно ни друго. То показује да је прави амерички став управо у Харадинајевим речима. Коснет нема мандат ни да промени позицију САД ни да помилује Харадинаја

_____________________________________________________________________________

         САСТАНАК америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета са косовским премијером и председником косовске скупштине Рамушем Харадинајем и Кадријем Весељијем је завршен. Коснет је први напустио састанак, а затим и Харадинај који је рекао да таксе остају на снази до постизања "свеобухватног споразума о реципрочном признавању".

         Портал Зери онлајн пише да је Филип Коснет инсистирао на укидању такси које је Приштина увела пре два месеца Србији и БиХ.

         На конференцији за медије након састанка, Харадинај је рекао да таксе остају на снази.

         "Желимо да укинемо таксу и то нам је циљ и препорука наших савезника из САД, али ми смо повезали питање таксе са свеобухватним споразумом Косова и Србије. Данас бисмо је укинули када би се остварио свеобухватни споразум о реципрочном признавању", рекао је Харадинај.

         Таксе су уведене пре два месеца, 21. новембра, Београд није применио контрамере, али је чврст у ставу да без укидања такси нема наставка дијалога са Приштином, а тиме ни решавања питања Косова, односно споразума о нормализацији односа, на чему инсистира међународна заједница.

         Уследили су позиви ЕУ Приштини да повуче одлуку о таксама, а потом и "претња" главног савезника, Сједињених Држава, да ће се, уколико то не учини, Приштина суочити са санкцијама, пре свега повлачењем подршке трансформацији Косовских безбедносних снага.

         Приштина је сада, према оцјенама аналитичара, суочена са реалношћу, а Зери оцењује да су таксе наметнуте Србији последња "јабука раздора" између Тачија и Харадинаја.

         Има мишљења, међутим, да је косовска реалност другачија и да симултанка Тачија и Харадинаја, наводно доброг или бар мање лошег и лошег момка, који имају исти циљ, признање косовске независности, не може да траје бесконачно.

         Одлуке косовских институција о важним процесима биће у интересу грађана и у координацији са САД и другим међународним партнерима, рекао је председник косовске скупштине Кадри Весељи, након састанка.

         "Косово је одлучно у томе да заувек одржи своје стратешко партнерство са САД и то се никада неће променити", написао је још Весељи на свом Фејсбуку и додао да су имали 'веома конструктиван састанак' и да су разговарали о изазовима ове године.

         "Заједно ћемо радити на томе да одлуке косовских институција за важне процесе буду у интересу наших грађана и у потпуној координацији са САД и другим међународним партнерима. Косово је одлучно у томе да заувек одржи своје стратешко партнерство са САД и то се никада се неће променити", рекао је Весељи.

         У тексту под насловом "Хоће ли Харадинај одступити?", портал Лајми цитира наводе Харадинајевог саветника Авнија Арифија, који је казао да ће влада у Приштини задржати свој став о таксама.

         "За сада, не видим промену у ставу владе. Нема индикација да ће влада променити свој став о томе", казао је Арифи.

         Халил Матоши, Харадинајев политички и медијски саветник, казао је у понедељак да приштинска влада не трпи притисак међународне заједнице да повуче таксе, али да "постоје сугестије пријатеља да се повуку таксе и створи простор за дијалог".

         "Већ 20 година стварамо простор за дијалог са Србијом, али без икаквог ефекта. Таксе су суверена одлука Косова", казао је Матоши.

         Харадинај јуче није хтео да коментарише да ли ће таксе на робу из Србије бити укинуте. "Снег ће се једном отопити", рекао је метафорично Харадинај на инсистирање новинара.

         Тачи пак позива на повлачење пореза, јер, према његовим речима, то утиче на односе Приштине и САД.

          (РТС)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари