Харадинај напустио састанак са Трамповим емисарима – одбио да укине таксе

ДОМАЋИН САСТАНКА - КОЈИ ЈЕ ЗАВРШЕН ЧИМ ЈЕ ОН `ЗАЛУПИО ВРАТА` - БИО ТАЧИ

* Одлазећи, Рамуш Харадинај само рекао: „Желим вам добродошлицу сутра“. Остало нејасно да ли су те речи биле намењене Американцима, или новинарима којима није желео да ишта каже

* Нема објашњења због чега разговору није присуствовао Кадри Весељи

________________________________________________________________________

          САТ и по од почетка састанка са делегацијом америчког Националног савета за безбедност, премијер привремених шиптарских приштинских институција, Рамуш Харадинај, изашао је из кабинета косовског председника Хашима Тачија, а да притом није желео да коментарише о чему се разговарало са представницима Трампове администрације.

          У пролазу, Харадинај је, како је пренела приштинска Газета Експрес само кратко рекао:"Желим вам добродошлицу сутра".

          Састанак је завршен неколико минута након изласка Харадинаја, а Експрес сазнаје да Харадинај није пристао на укидање наметнутих такси.

          Иначе, председник парламента Кадри Весељи није присуствовао састанку, напомиње Експрес.

          До састанка са делегацијом америчког Националног савета за безбједност, коју предводи шеф за европска питања, Џим Ерат, дошло је након низа притисака САД на Приштину да укине сто одсто увећане таксе на робу из Србије и БиХ.

          Тачи и Харадинај о том питању имају различите ставове. Док Тачи сматра да ту меру треба суспендовати, јер то од Приштине траже САД да би се отворила могућност за наставак дијалога Београда и Приштине, Харадинај је става да тако увећане таксе треба да остану на снази све док Београд не призна косовску независност.

          Експрес пише да су Тачи и Харадинај једини политички и институционални лидери Приштине који су се састали са администрацијом САД по питању такси. Позивајући се на своје изворе, портал наводи да нема ниједног убедљивог разлога који би могао да оправда чињеницу да Весељи није присуствовао овом састанку.

          Наводно дневни план рада Весељија није предвидео тај сусрет.

          Иначе, делегација САД је у Приштину допутовала из Београда након дводневне посете током које су се састали са првим потпредседником владе и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

          Они су у Београду потврдили да САД инсистирају на наставку дијалога, постизању споразума и суспензији наметнутих такси.

           (Танјуг)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари