Харадинај: Ако Америка затражи да поднесем оставку то ћу учинити, али таксе не укидам

ОПТУЖИО ТАЧИЈА И РАМУ ДА СТОЈЕ ИЗА `РАЗГРАНИЧЕЊА` ДА БИ СРБИЈА ПРИЗНАЛА „КОСОВО“

* „Ако Америка има планова да укине Бонстил, са таксом или без ње ће то урадити, ако немају у плану - то неће урадити. Будите мирни јер се то неће догодити. Због таксе је неће укинути

_____________________________________________________________________________

          ПРЕМИЈЕР Косова Рамуш Харадинај изјавио је да уколико Сједињене Америчке Државе од њега затраже да оде са функције премијера одмах ће то урадити, али да таксу неће укинути ни на њихов захтев.

          "Да дође Американац и да ми каже "Рамуш хоћеш ли напустити функцију", ја одлазим. Али нећу гласати за укидање таксе Србији, ја сам то рекао и то нећу учинити", рекао је Харадинај синоћ за РТК.

          Он не верује да би САД због таксе повукле своје војнике из базе Бонстил, али би то могле урадити ако имају планове који су повезани са сигурносном ситуацијом.

          "Ако Америка има планова да укине Бонстил, са таксом или без ње ће то урадити, ако немају у плану - то неће урадити. Будите мирни јер се то неће догодити. Због таксе је неће укинути", казао је Харадинај.

          Иако није споменуо име, Харадинај је, циљајући на председника Косова Хашима Тачија, рекао да је опасност за територију Косова унутар земље.

          Оценио је да је лоше што је дошло до размимоилажења са другим лидерима у владајућој коалицији и позвао на јединство око таксе за Србију.

          "Нека изађу и кажу да смо заједно за таксу и да је не укидамо и видећете како се мења амерички став", казао је косовски премијер.

          Харадинај је оптужио Тачија и албанског премијера Едија Раму да стоје иза идеје давања територије за признање од стране Србије.

          Казао је да је увек саветовао председника Тачија да не настави са идејом корекције или размене територија јер ће то довести до трагедије.

          "Свако ко отвара тему поделе је мој непријатељ. То сам рекао на састанцима а не иза леђа. То сам рекао и на састанцима са председником (Тачијем) и на другим састанцима", рекао је Харадинај и додао да је подела део руске агенде на Балкану.

          Упитан зашто не прихвата захтеве САД о суспензији таксе, Харадинај је рекао да не попушта пред Србијом и Русијом.

           Додао је да постоји убеђење да постоји неки нацрт споразума између Косова и Србије, али да то није видео и да нема кретања напред без увида у споразум и поновио да таксе неће бити укинуте до признања Косова од стране Србије.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари