Цакај: Делегација Албаније изг солидарности са „Косовом“ не долази у Сарајево

ОЦЕНИО ДА ЈЕ „КОСОВО СА ФУСНОТОМ“ ПРОТИВНО „ПОВЕРЕЊУ И ДОБРОСУСЕДСКИМ ОДНОСИМА“

Гент Цакај

         „АЛБАНИЈА отказује учешће на самиту СЕЕЦП у знак солидарности с Косовом", поручио је министар иностраних послова те земље Гент Цакај.

         Он је на Твитеру објавио да је "однос организатора самита према Косову неприхватљив и да је у супротности са циљем стварања атмосфере поверења, добросуседских односа и стабилности".

         "Нема сарадње без једнаког третмана. Остајемо заједно", поручио је Цакај.

         Претходно је Хашим Тачи рекао да неће присуствовати Самиту о сарадњи у југоисточној Европи у БиХ, јер је, како је навео, позив председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика понижавајући зато што Косово није третирано као друге државе учеснице.

         Самит СЕЕЦП почиње сутра, а одржава се у Сарајеву и на Јахорини у присуству бројних државника.

         Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак биће домаћин састанка министара спољних послова.

         Како је најављено, на тај начин БиХ завршава једногодишње председање овом регионалном иницијативом. Босна и Херцеговина је своје друго председање СЕЕЦП-ом преузела у априлу 2018. године од Републике Словеније.

         На састанку у Сарајеву, на којем ће учествовати висока делегација учесница СЕЕЦП-а, представници Европске уније и Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) разговараће се о актуелном замаху интеграција у ЕУ, активностима на повезивању у региону СЕЕЦП-а и шире као предуслову за одрживи развој те регионалним и европским интеграцијским процесима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари