Албанска опозиција димним бомбама покушала пробој у зграду парламента

ПОЛИЦИЈА УЧЕСНИКЕ ПРОТЕСТА РАСТЕРАЛА СУЗАВЦЕМ И ВОДЕНИМ ТОПОВИМА

           ПРИСТАЛИЦЕ албанске опозиције сукобиле су се данас са полицијом када су покушали да уђу у зграду парламента за време протеста против владе коју оптужују да је корумпирана и повезана са организованим криминалом.

           Хиљаде присталица опозиције предвођене Демократском партијом десног центра окупило се данас на главном булевару Тиране испред кабинета премијера Едија Раме да траже његову оставку.

           Демонстранти предвођени лидером Демократске партије Љуљзимом Башом после тога су отишли до зграде парламента и покушали да пробију полицијске кордоне бацајући димне бомбе и друге предмете на полицију.

           Полиција их је растерала сузавцем и воденим топовима. Неколико демонстраната је повређено и други око њих су им притекли у помоћ.

           Опозиција чији посланици су напустили парламент одбија да разговара са Рамом и тражи формирање прелазне владе без њега која ће припремити превремене изборе.

           Пре него што су стигли до парламента демонстранти су бацали димне бомбе иза кордона полиције постављене испред канцеларије премијера и узвикивали "Рама одлази".

           Стотине полицајаца који су опколили зграду владе нису одговорили.

           "Немамо алтернативу него да протестујемо док не вратимо демократију и владавину права", рекао је Баша за АП пре почетка протеста.

           Албански председник Иљир Мета који је у посети Азербејџану позвао је опозицију да протестује мирно.

           Владајући Социјалисти имају 74 места од 140 у парламенту.

           САД и Европска унија упозорили су опозицију да не користи насиље нити да га подстиче и позвали је да седне да преговара.

           Недавно одржани скупови прерасли су у насиље а полиција је била приморана да користи сузавац да растера демонстранте.

           Албанија се нада да ће у јуну добити одобрење од ЕУ да почне преговоре о чланству.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари