Харадинај: Ако ЕУ овако настави – натераће нас на референдум о уједињењу са Албанијом

КАНДИДУЈЕ СЕ ЗА ПРЕДСЕДНИКА КОСОВА* - ПРЕТЕНДУЈЕ ДА ЈЕ ПРВИ ШИПТАР У ПРИШТИНИ

* Представљајући програм своје странке, рекао: „Ако Косово није пред вратима НАТО-а и ако Косово нема либерализацију визног режима ЕУ, ако не постоји признање од пет земаља чланица ЕУ, ако нисмо пред вратима УН-а, шта ћемо следеће, да ли ћемо прихватити оно што су покушали да нас увере да је Косово уморно, слабо?“

        ______________________________________________________

       ЛИДЕР шиптарске Алијансе за будућност Косова (АБК) и кандидат за председника Косова Рамуш Харадинај изјавио је да својим понашањем према Косову, Европска унија може натерати Косово на уједињење са Албанијом.

       Харадинај је, како јавља приштинска агенција telegrafi.com, током представљања изборног програма своје странке био врло критичан према Европској унији.

       Отворио је питање шта ће се догодити за четири или пет година ако на Косову не буде напретка.

       "Ако Косово није пред вратима НАТО-а и ако Косово нема либерализацију визног режима ЕУ, ако не постоји признање од пет земаља чланица ЕУ, ако нисмо пред вратима УН-а, шта ћемо следеће, да ли ћемо прихватити оно што су покушали да нас увере да је Косово уморно, слабо", запитао се Харадинај.

       Упитао је да ли Косово да прихвати да буде део замрзнутог сукоба и додао да Косово не може чекати док други не буду расположени да заврше многе отворене теме.

       "Косово треба да одлучи шта даље а не да се каже `сачекајте да видимо шта ћемо са вама`. Ми нећемо прихватити замрзнути сукоб, нећемо дозволити да нас деле, али ћемо ићи на референдум за уједињење са Албанијом. Запамтите то, не зато што ми тако хоћемо, јер смо 20 година Западу говорили да смо за евроатланско Косово, да будемо део ЕУ, НАТО-а, да постанемо чланица УН-а", казао је Харадинај.

       Он је рекао да ако би ЕУ хтела, могла би да убеди пет земаља чланица ЕУ да признају Косово, уместо да грађане Косова остави "изоловане, и повремено им кажу криви сте за ово или оно".

       "Зар су Србија и друге суседне земље савршене? Не можемо чекати док неко буде расположен да се реши косовско питање", казао је Харадинај.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари