„Зашто од Војске не узмете неку од зграда које пропадају?“

НАРОДНА СКУПШТИНА О НАМЕРИ ВЛАДЕ ДА КРЕДИТОМ

КОД КОМЕРЦИЈАЛНЕ БАНКЕ КУПИ ЗГРАДУ АЕРОИНЖЕЊЕРИНГА

  • Посланик СРС Зоран Красић упозорио да ће куповина зграде коштати осам милиона евра, а њена реконструкција још пет милиона евра, што значи ново задуживање од 13 милиона евра, а Србија је већ прешла „црвену линију“

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Скупштина Србије наставила је рад разматрањем амандмана на Предлог закона о задуживању Србије код Комерцијалне банке за куповину зграде Аероинжењеринга и извођење неопходних радова на објекту за потребе Првог основног суда у Београду.

        На овај предлог закона поднета су четири амандмана.

        Посланик посланичке групе Напред Србијо Јоргованка Табаковић оценила је у расправи у појединостима да се не треба задуживати онда када то није неопходно.

        „Ми трпимо последице једне пребрзе реформе правосуђа. Предложили смо да се преостале судије сместе у зграду која ће бити условна, а овде је предмет адаптација једне зграде са нових 110 судница, што је немогуће. Немогуће је да се направи толики број судница које би биле адекватне за рад судија“, сматра Табаковић.

        Према њеним речима, зграда је запуштена, стара и у њу није улагано ништа од саме изградње и боље решење је да се изгради сасвим нова зграда која ће бити пројектована према потребама суда.

        Напредњаци су предложили и да се средства за измирење обавеза по кредиту првенствено обезбеде продајом зграде бившег Петог општинског суда и Четвртог општинског суда након пресељења у нову зграду, као и повећаних прихода од судских такси.

        Табаковић је навела и да сам процес преговарања о куповини зграде Аероинжењеринга и одабир Комерцијалне банке за кредитора урађен на неправилан начин супротан одредбама Закона о јавним набавкама.

        Она је додала да је очигледно да ова држава не примењује Закон о јавним набавкама и тражила да се парламентарном Одбору за финансије доставе подаци о поступку.

        Посланик Српске радикалне странке Зоран Красић навео је да ће куповина зграде коштати осам милиона евра, а њена реконструкција још пет милиона евра, што значи ново задуживање од 13 милиона евра.

        Према његовим речима, овај предлог закона треба повући из расправе, вратити премијеру Мирку Цветковићу и скренути му пажњу да, по закону о буџетском систему који је усвојила ова Скупштина када јавни дуг достигне 45 одсто БДП „пале се лампице“ и нема више задуживања.

        „Да ли је Влада урадила елаборат о економској оправданости купљене зграде, да ли је разматрала још неко од могућих решења која би била економски оправдана, да ли је узела у обзир предност локације зграде суда у Устаничкој и могућност њеног надзиђивања”, питао је посланик радикала Петар Јојић.

        Он је упитао и зар Влада није од Војске Србије могла да преузме неку од зграда које сада стоје празне и пропадају.

Категорије: 

Коментари