Већина у Скупштини Српске одбацила извештај Анкетног одбора за „случај Драгичевић“

ЗАКЉУЧАК: СКУПШТИНА БИ ПРИХВАТАЊЕМ ИЗВЕШТАЈА ИЗАШЛА ИЗВАН СВОЈИХ НАДЛЕЖНОСТИ

* Оценила да Анкетни одбор предложеним закључцима излази из надлежности, чиме угрожава независност и самосталност правосудних органа у односу на законодавну и извршну власт у Српској

* У предложеним закључцима се наводи да Народна скупштина РС сматра да су тужиоци у овом случају учинили бројне пропусте и да захтева од Високог судског и тужилачког савета БиХ да, због евентуалног одуговлачења поступка, размотри покретање одговарајућих дисциплинских поступака ради утврђивања одговорности поступајућих тужилаца

___________________________________________________________________________________

         ШЕФ Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић прочитала је предлоге закључака владајуће већине у којима се наводи да парламент Српске не прихвата извештај Анкетног одбора формираног ради сагладавања релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића.

         Стевановићева је истакла да би, прихватањем извештаја, Народна скупштина изашла из оквира надлежности утврђених Уставом Републике Српске.

         "У приједлогу закључака се наглашава да Народна скупштина Републике Српске констатује да извештај не садржи елементе наведене у одлуци о образовању Анкетног одбора којом је обавезан да затражи од свих релевантних институција извештаје, неопходне податке, обавештења, као и да прибави потребне изјаве појединаца ради креирања што потпунијег извештаја", навела је Стевановићева.

         Нагласила је да Анкетни одбор предложеним закључцима излази из надлежности, чиме угрожава независност и самосталност правосудних органа у односу на законодавну и извршну власт у Српској.

         "У предлогу закључака се тражи да Народна скупштина укаже да Анкетни одбор према скупштинском Пословнику о раду и одлуци о образовању одбора не може вршити истражне или друге судске радње, не може да квалификује постојање сумње или било коју другу квалификацију", рекла је Стевановићева.

         Анкетни одбор је поступањем прекршио Устав Републике Српске, нарушио владавину права, што је супротно европским стандардима, а нарушио је и начело поделе власти на законодавну, извршну и судску.

         "У предлозима закључака наводи се да Народна скупштина Републике Српске очекује од Тужилаштва Српске и осталих органа да, у складу са законом и овлашћењима, квалификују случај Давида Драгичевића и у складу с тим поступи сходно одредбама Закона о кривичном поступку, што ће обавезати све институције у даљем поступању", рекла је Стевановићева.

         У предложеним закључцима се наводи да Народна скупштина Републике Српске сматра да су тужиоци у овом случају учинили бројне пропусте и захтева од Високог судског и тужилачког савета БиХ да, због евентуалног одуговлачења поступка, размотри покретање одговарајућих дисциплинских поступака ради утврђивања одговорности поступајућих тужилаца.

         Стевановићева је рекла да је предложено да Народна скупштина констатује да је, у складу са скупштинским Пословником о раду, разматрањем извештаја Анкетног одбора престао његов рад.

(Срна)

 

 

Категорије: 

Коментари