Уставне судије биће заштићене као медведи!

Скупштина `дотеривала` закон о Уставном суду у коме лежи 7.000 нерешених предмета

  • Посланик СРС Зоран Красић оценио да је све што је урађено за протекле четири године у области правосуђа "катастрофално лоше" и оценио да функционише у интересу Запада
  • Коментаришући одредбе Закона које се односе н статус судија и њихове плате, навео је да "судије морају да се плате да би урадиле прљав посао", и као пример навео `прву, другу и трећу мафијашко-коалициону Владу ДС`
  • Они који су пред убиство Зорана Ђинђића стварали атмосферу линча, тврдећи како је та Влада мафијашка Влада и како је Зоран Ђинђић мафијашки председник, данас понављају потпуно исте речи, реплицирала је Нада Колунџија

         БЕОГРАД, (ФоНет) - Скупштина Србије завршила је расправу о изменама и допунама Закона о Уставном суду, а посланици Либерално демократске партије (ЛДП) и Српске радикалне странке (СРС) указали су на то да у овом суду годинама стоје нерешени предмети.

         Посланик ЛДП Јудита Поповић изјавила је да је дошло до "загушења" Уставног суда, јер има око 7.000 нерешених уставних жалби, а скоро половина тих жалби је у вези са повредом права грађана на Уставом загарантовано право на суђење у разумном року.

         "Ако се грађани жале на повреду тог права заиста је иронично да на крају стигну до Уставног суда, па и Уставни суд на идентичан начин повређује њихова права, јер годинама стоје предмети нерешени у том суду", рекла је Поповић.

         Посланик СРС Зоран Красић је оценио да је све што је урађено за протекле четири године у области правосуђа "катастрофално лоше" и навео да, када не функционише државни орган у Србији "то је интерес Запада".

         Он је, коментаришући одредбе Закона које се односе н статус судија и њихове плате, навео да "судије морају да се плате да би урадиле прљав посао", и као пример навео, како ју је назвао, прву, другу и трећу "мафијашко-коалициону Владу Демократске странке (ДС)".

         Красић је рекао да је прва Влада 2001. године донела уредбе о промету деривата нафте, затим је покренут поступак пред Уставним судом, а тек пре месец дана дошао је закључак тог суда да је беспредметно расправљати, с обзиром да су у међувремену донети закони, па су те уредбе стављене ван снаге.

         “Десет година су чекали да се фактички и правно деси неко стање и да тај предлог за оцену законитости тих уредби не узму у руке”, истакао је Красић и оценио да је то "невероватна ствар".

         Он је рекао да ће после измена и допуна Закона судије Уставног суда “бити заштићене као међеди”.

         "Имаће потпуно другачији начин одласка у пензију, потпуно другачији начин утврђивања пензијског основа.Режим штити стубове који чувају трећу мафијашку коалициону Владу ДС", истакао је он.

         Шеф посланичке групе За европску Србију Нада Колунџија је истакла да се неколико година спроводи озбиљна реформа правосуђа, да даје прве позитивне ефекте, као и да правосуђе још није заокружено у реформском процесу и да треба трагати за бољим решењима.

         Колунџија је рекла да садашњи систем није гори од оног који је реформисан.

         Она је, коментаришући наводе Красића, рекла да не би требало да се допусти да, када се говори о важном закону, политички противник вређа на недопустив начин.

         "Они који су пред убиство Зорана Ђинђића стварали атмосферу линча, тврдећи како је та Влада мафијашка Влада и како је Зоран Ђинђић мафијашки председник, данас понављају потпуно исте речи", закључила је Колунџија.

 

Категорије: 

Коментари