Гојковић: Пронађене и враћене две фотеље украдене 5. октобра из Народне скупштине

ЈЕДНА БИЛА У КАЛУЂЕРИЦИ КОД БЕОГРАДА, А ДРУГА НУЂЕНА ПРЕКО САЈТА „КУПУЈЕМ-ПРОДАЈЕМ“

  • Нагласила  да ће проналазак уметничких слика украдених 5. октобра ићи теже, јер се њихова продаја углавном не оглашава путем сајтова. Позвала грађане да се заинтересују код својих познаника уколико примете да имају слику Коњовића, Лубарде, Зоре Петровић...

        ПРЕДСЕДНИЦА Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да су пронађене две фотеље украдене током 5. октобра из Народне скупштине и поручила да ће наставити да се трага за украденом имовином.

        Гојковић је истакла да су 5. октобра приликом паљења Народне скупштине, из тог здања украдена многобројна уметничка дела, мобилијар, као и предмети који су поклон страних делегација и додала да је тиме држави нанета несагледива штета, јер су украдени значајни предмети из културног наслеђа Србије.

        „Ту се налази 55 уметничких слика Петра Лубарде, Милана Коњовића, Зоре Петровић, Милана Кеча, Милића од Мачве и многе друге, као и четири дела, међу њима и познати „Салон”, Кнеза Павла од чисте слоноваче који је стајао у дипломатском салону”, рекла је Гојковић.

        Она је додала да је једна фотеља пронађена у београдском насељу Калуђерица приликом рације МУП-а.

        Тада је, каже, пронађена одређена количина наркотика и оружја, као и фотеља на којој су инвентарске таблице, што доказује да је она власништво Народне скупштине.

        „После 18 година успели смо да вратимо један од десетина и десетина несталих предмета. Ту су врло скупоцене лампе, столови, намештај са почетка 20. века, све што је нестало из парламента је од непроцењиве вредности”, истакла је она.

        Друга фотеља је, према Гојковићевим речима, пронађена у петак 15. јуна преко сајта „Купујем-продајем”. Фотељу на том сајту приметио је скупштински службеник који није хтео пред медије, али је поручио да неће одустати од враћања свих украдених предмета.

        „Са госпођом која је купила фотељу разговарала сам лично истог дана и замолила је да донесе фотељу што је она и учинила”, рекла је Гојковић и апеловала на грађане да пазе шта купују и да уколико примете инвентарску ознаку контактирају скупштину.

        Гојковић верује да ће проналазак уметничких слика ићи теже, јер се њихова продаја углавном не оглашава путем сајтова и поручила да се грађани заинтересују код својих познаника уколико примете да имају слику Коњовића, Лубарде, Зоре Петровић...

        „А можда проради грађанска свест неког ко је учествовао у немилим догађајима 5. октобра”, рекла је она и додала да су људи који су крали знали вредност тих уметнина и да није реч о аматерима.

        Гојковић је додала да ће се потрудити да нађу средства да се у Народној скупштини направи изложба онога што је одузето, те да ће се настојати да у сарадњи са медијима фотографије и спискови буду доступни свим грађанима у циљу враћања нашег културног наслеђа.

        Танјуг

Категорије: 

Коментари