Додик позвао опозицију да се заједно са влашћу РС супротстави мешању странаца

ОДРЖАНА ПОСЕБНА СЕДНИЦА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

  • Председник РС позвао опозицију да заједно са влашћу донесе нову одлуку о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ, са новим терминима одржавања: „Ви то нећете. Привремено ћемо зауставити одлуку зато што немамо јединство и зато што не би била спроведена на нивоу БиХ и не желимо да губимо снагу Републике, већ да прикупимо нову снагу. Нова снага Републике је јединствено деловање путем референдума“
  • Вукота ГОВЕДАРИЦА: Посланици СНСД-а су у парламенту БиХ гласали да би се потврдиле одлуке о Суду и Тужилаштву БиХ јер су сматрали да су им те институције тада биле потребне да би се обрачунавали са политичким противницима
  • Милорад ДОДИК: Српска тренутно има најбоље макроекономске показатеље и није презадужена земља. Има и највећи број запослених од када постоји. Република Српска сервисира све своје обавезе и смањује апсолутни минус на свој дуг. Релевантни подаци су да је Српска прошле године имала раст домаћег бруто производа 3,5 одсто и то је у апсолутном износу више у односу на Словенију, Хрватску или Србију“

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик позвао је опозицију да се заједно са влашћу супротставе мешању странаца у унутрашње ствари БиХ и Српске и да на тај начин почну борбу за нову Републику Српску у којој ће се показати субјективитет и сувереност Републике и Народне скупштине Српске.

        Додик је поново позвао опозицију да заједно са влашћу донесу нову одлуку о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ, са новим терминима одржавања.

        „Ви то нећете. Привремено ћемо зауставити одлуку зато што немамо јединство и зато што не би била спроведена на нивоу БиХ и не желимо да губимо снагу Републике, већ да прикупимо нову снагу. Нова снага Републике је јединствено деловање путем референдума", рекао је Додик на посебној седници Народне скупштине током расправе о предлогу одлуке о стављању ван снаге одлуке о спровођењу референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

        Он је захвалио опозицији што присуствује седници, али сматра „да је њихова дисциплина производ наредби америчког амбасадора у БиХ Морин Кормак“.

        „Нисте отишли, закључујем да сте одлучили да останете да не бисте некога разочарали“, додао је Додик.

        Он је нагласио да њега нису звали странци да повуче одлуку и да се власт не плаши странаца.

        Председник Српске рекао је да одлуку повлаче јер нема консензуса, који је потребан с обзиром на то да је опозиција у Српској део власти на нивоу БиХ.

        Додик је навео да је одлука донесена у време када се сматрало да представници Српске на нивоу БиХ неће произвести толики степен опструкције и избегавања Српске.

        „Сматрамо да не бисмо могли спровести референдум на нивоу БиХ, а тамо је далеко више обавеза у спровођењу резултата и дошли смо да вас замолимо да будете заједно са нама“, истакао је Додик.

        Он је нагласио да би заједничко деловање показало јединство које би било добро за Републику Српску.

        Посланик ПДП-а у Народној скупштини Бранислав Бореновић поново је упитао зашто се одустаје од референдума.

        Он је рекао да се дискусија мора водити у оквиру дневног реда и да су његова питања у складу са тим.

Додик: Стојим иза свих својих изјава

        Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да стоји иза свега што је у јавности рекао у вези са референдумом о Суду и Тужилаштву БиХ.

        Одговарајући на тврдње посланика СДС-а Вукоте Говедарице да је увек говорио нешто друго, Додик је рекао да је то део његове приче.

        „Хоћете да кажете да је тада била већа врлина не гласати за референдум, него рећи - ок идемо на референдум. Врлина је ваше одбијање, а не оно што вам данас причам цео дан", рекао је Додик током скупштинске расправе.

        Говедарица је рекао да су посланици СНСД-а у парламенту БиХ гласали да би се потврдиле одлуке о Суду и Тужилаштву БиХ јер су сматрали да су им те институције тада биле потребне да би се обрачунавали са политичким противницима.

        „Данас вам смета опозиција за неспровођење сопствене одлуке из 2015. године. Тада смо вас питали шта ће се десити дан након референдума и доживели смо салве уреда“, навео је Говедарица.

        Он је критиковао намере да се уместо референдума о Суду и Тужилаштву БиХ организује потписивање петиције са референдумским питањем.

        Посланик СДС-а Душан Берић рекао је да постоји воља да буде одржан референдум о раду Суда и Тужилаштва, али да се сада поставља питање како то да се учини када постоји велико међусобно неповерење.

        Независни посланик Илија Стеванчевић рекао је да је високи представник наметнуо Закон о Суду БиХ, али да су касније посланици у парламенту БиХ, међу којим и они из Српске, гласали за тај акт.

        Он сматра да је сада потребно поставити питање могу ли ентитети нешто урадити по том питању, додајући да је током скупштинске расправе велики део времена потрошен на криве наводе и питања ван теме.

Додик позвао на повлачење одлуке о референдуму

        Додик позвао је посланике Народне скупштине Српске да ставе ван снаге одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ јер опозиција, која је власт на нивоу БиХ, избегава да реализује очекиване резултате референдума.

        „Резултати референдума могу да буду успешно спроведени ако их спроводе и они који су представници Српске на нивоу БиХ, али ви то нећете“, рекао је Додик.

        Он је навео да би одржавање референдума 19. новембра била авантура и истакао да треба повући одлуку док се не постигне консензус.

        Додик је нагласио да опозиција, која је власт на нивоу БиХ, ништа није урадила ни када је било речи о Дану Републике, а да би требало у Савету министара и парламенту БиХ рећи да се ни о чему неће одлучивати док се на дневни ред не ставе резултати референдума.

        „Је ли то толико тешко? Шта је ту толико болно? Шта је нејасно и зашто нећете?“, упитао је Додик.

        Оценио је да је Република Српска лидер када је реч о прилагођавању својих прописа са прописима ЕУ.

        Додик је упитао како је могуће да Бранислав Бореновић, као председник Одбора Народне скупштине за европске интеграције, никада није похвалио Републику Српску у том смислу.

        Он је рекао да је међународна заједница, највише путем Педија Ешдауна, интервенисала у Дејтонски споразум и да је Српска покушала да га тужи законодавству Велике Британије, на шта је пристао и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, па потом одустао.

        Додик је навео да се не може прећи преко штете коју је Ешдаун незаконитим одлукама нанео Српској, иако Бореновића то не интересује.

        Он је замолио Бореновића да буде на страни Републике Српске, а не да се бави само интересима своје политичке партије.

        Додик је истакао да треба утврдити одговорност за пропаст три банке у Српској, али да ту одговорност утврђује и ниво на којем је опозиција у Српској на власти.

        „Сагласан сам да треба утврдити одговорност свакога“, нагласио је Додик.

        Он је позвао још једном посланике да се води расправа о дневном реду и да је спреман да саслуша расправу и да се по њеном окончању обрати.

        Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је као председник Одбора Народне скупштине за европске интеграције увек похвално говорио о усклађивању прописа Српске са законодавством ЕУ.

        Он је навео да представља Народну скупштину и позвао Додика да каже ге је чуо да је он рекао нешто супротно интересу Републике Српске.

        „Не можемо бити следбеници искључиво једне политике, имамо свој став који можемо изнети у Народној скупштини“, каже Бореновић.

Додик: Српска тренутно има најбоље макроекономске показатеље

        Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да Српска тренутно има најбоље макроекономске показатеље и да није презадужена земља.

        Додик је навео да Српска има највећи број запослених од када постоји, те да се број запослених повећава, а незапослених смањује.

        „Република Српска сервисира све своје обавезе и смањује апсолутни минус на свој дуг, тако што обавезе доспеле на основу акумулираних дугова насталих пре 1991. године сервисира из реалних прихода, у овој години више од 100 милиона КМ, и на тај начин умањује апсолутни дуг“, рекао је Додик.

        Он је навео да инфлација у Републици Српској никада није била мања, те да није тачно да расте дефицит.

        „Релевантни подаци су да је Република Српска прошле године имала раст домаћег бруто производа 3,5 одсто и то је у апсолутном износу више у односу на Словенију, Хрватску или Србију“.

        Он је додао да је релевантан податак да је Српској просечна плата већа него у неким чланицама ЕУ или у земљама у окружењу.

        „Наша политика се заснивала на томе да очувамо стабилност плата у јавном сектору, како би се општа потрошња у Српској задржала због фондова и других ствари“, рекао је Додик.

        И поред чињенице да су представници опозиције, који имају власт на нивоу БиХ, учинили све да забране законе на нивоу БиХ и онемогуће да Српска добије 150 милиона КМ од програма ММФ-а, те лакше успостави ток ликвидности, каже Додик, није било никаквог застоја у исплати плата и пензија, које су порасле три одсто.

        Он истакао да је велики политички успех 2011. године била посета тадашњег високог представник ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

        „Тада смо дошли до заједничке изјаве да правосуђе у БиХ има својих недостатака и важна је ствар да је званичник Европске комисије то рекао“, истакао је Додик.

        Додик је оценио да је недопустиво да председник ПДП-а Бранислав Бореновић, као председник Одбора Народне скупштине за европске интеграције, не зна да постоји извештај ОЕБС-а о раду Суда и Тужилаштва БиХ, а у свету представља Републику Српску.

        Он је навео да у Републици Српској нема организованог криминала, те да се Српска доживљава као најбезбеднији простор у региону.

        „Република Српска гради ауто-путеве и за то узима кредите, јер је циљ ове власти да се направи комуникација са Србијом, а договорено је да додир буде код Вишеграда, према Рогатици, Сокоцу и да се пут спусти до Пала", рекао је Додик.

        Срна

Категорије: 

Коментари