ЦВЕТКОВИЋ: У 2012. без повећања пореза и увођења нових намета

ПРЕМИЈЕР ПРЕДСТАВИО У СКУПШТИНИ

БУЏЕТ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ

  • Буџетом за наредну годину предвиђени су приходи од 750 милијарди динара, расходи на 890 милијарди, па је буџетски дефицит 140 милијарди на републичком нивоу, односно консолидовани дефицит износи 152 милијарди динара или 4,25 одсто БДП
  • Пројектовани ниво дефицита је нижи од фискалног правила, што оставља простор за прилагођавања у условима повећаног ризика од рецесије у Европи и свету, указао Мирко Цветковић
  • Дефицит ће се, како је рекао, финансирати из задужења, али цео износ дефицита биће уложен у капиталне инвестиције, а не зафинансирање текућих расхода
  • Буџетом предвиђено законско повећање плата и пензија и социјалних давања, у априлу и октобру, 5,5 одсто на годишњем нивоу

        БЕОГРАД,  (ФоНет) - Председник Владе Србије и министар финансија Мирко Цветковић позвао је посланике Скупштине Србије да гласају за Предлог закона о буџету за 2012. годину и тако обезбеде нормално функционисање државе и привреде у наредној години.

        Цветковић је, образлажући предлог закона, нагласио да је Влада Србије буџет припремила у условима успореног привредног раста у еврозони, па је он пројектован на основу процена о привредном расту од 1,5 одсто бруто домаћег производа (БДП).

        Буџетом за наредну годину предвиђени су приходи од 750 милијарди динара, расходи на 890 милијарди, па је буџетски дефицит 140 милијарди на републичком нивоу, односно консолидовани дефицит износи 152 милијарди динара или 4,25 одсто БДП.

        Пројектовани ниво дефицита је нижи од фискалног правила, што оставља простор за прилагођавања у условима повећаног ризика од рецесије у Европи и свету, рекао је Цветковић.

        Дефицит ће се финансирати из задужења, али цео износ дефицита биће уложен у капиталне инвестиције, а не зафинансирање текућих расхода, нагласио је Цветковић.

        Он је рекао да Влада наставља доследно да спроводи политику штедње, коју води од 2009. године, наводећи да је буџетом предвиђено законско повећање плата и пензија и социјалних давања, у априлу и октобру, 5,5 одсто на годишњем нивоу.

        Антикризна економска политика за наредну годину предвиђа мере подршке привреди, пољопривреди и грађевинској индустрији, у виду субвенција и повољних кредитних линија, навео је Цветковић.

        Нагласио да Влада Србије не планира повећање пореза или увођење нових намета који би негативно утицали на рад предузећа, док ће бити настављено давање подстицаја за привлачење инвестиција.

        Комбинацијом ових мера омогућиће се повећање извоза, отварање нових радних места, док ће се улагањем у инфраструктуру и развојне програме бити очувана запосленост и стандард грађана, рекао је Цветковић.

Категорије: 

Коментари