Брнабић: Малог за министра препоручује успех у решавању огромних проблема Београда

ПРЕМИЈЕРКА ПРЕПОРУЧИЛА СКУПШТИНИ СИНИШУ МАЛОГ ЗА МИНИСТРА ФИНАНСИЈА

  • Навела да је Београд имао дуг од милијарду и 118 милиона евра, који је за време мандата Синише Малог преполовљен. Напоменула да је било 14 милијарди динара неплаћених обавеза и дефицит од 20,25 одсто, а да су данас све обавезе исплаћене и дефицит смањен за четири пута
  • Рекла је да Мали има све потребне квалификације и образовање за место министра и подсетила да је завршио Економски факултет у Београду, да је завршио мастер студије на два факултета - на Економском у Београду и на факултету у Вашингтону
  • Полемишући са Сандом Рашковић-Ивић, додала: „Има две мастер дипломе, награду за најбољег студента, али се вратио у Србију. Зашто би се вратио да на Факултету организационих наука плагира свој докторат? Па не би! Биће формирана нова комисија која ће испитати докторат Малог

        ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Синишу Малог за место министра финансија препоручио успех у решавању огромних финансијских и развојних проблема Београда које је наследио када је преузео место градоначелника 2014. године.

        Брнабић је образлажући свој предлог посланицима у Скупштини Србије рекла да је Београд имао дуг од милијарду и 118 милиона евра, који је за време мандата Малог преполовљен.

        Она је напоменула да је било 14 милијарди динара неплаћених обавеза и дефицит од 20,25 одсто, а да су данас све обавезе исплаћене и дефицит смањен за четири пута, а Београд је добио први пут у историји први кредитни рејтинг 2016. који ће се до краја ове године још унапредити, а што је значајно за привлачење инвестиција.

        Оно што га пре свега препоручује за место министра финансија је да је Београд данас стабилна локална самоуправа и највећа инвестициона дестинација у овом делу Европе, а током његовог мандата спроведена је консолидација јавних и јавно-комуналних предузећа, рекла је Брнабић.

        „Обећао је да ће Београд бити град кранова и то је испунио, показао је да је тимски играч, да се не плаши напорног рада, да се не плаши критике, и да се не плаши тешких одлука у интересу Београђана и грађана. Његови успеси и знање су оно што верујем да је најбоље за кандидата за министра финансија“, рекла је Брнабићева.

        Она је казала да су у време његовог мандата покренути велики инвестициони пројекти од којих је најзначајнији „Београд на води“, а напоменула и да је отворена робна кућа Икеа која не долази у земљу у којој постоји корупција.

        „Икеа не долази у земљу где постоји корупција. То што је Шведска у Београду и Србији, показује да се Србија успешно бори са корупцијом и да има транспарентно пословање“, истакла је Брнабићева, што је пропраћено аплаузом посланика владајуће већине.

        Она је рекла да се данас грађевинске дозволе издају у Београду за свега 12 дана, да је процес у потпуности електронски да би се спречила било каква могућност корупције, и да су за четири године његовог мандата издате грађевинске дозволе за више од два милиона квадратних метара, што је дупло више од претходне власти.

        „Као председница владе лично могу да посведочим да је захваљујући великим инвестиционим пројектима града Београда БДП Србије одржан, а грађевинска индустрија значајно унапређена“, истакла је Брнабићева.

        Како је додала, покренута је јака међународна сарадња која је у време бившег градоначелника Дараган Ђиласа „скоро па потпуно замрла“.

        Она је казала да је за време мандата Синише Малог у главном граду број незапослених смањен за 25.500 људи, да су изграђени и покренути бројни саобраћајни и инфраструктурни пројекти попут Пупиновог моста, изградња Макиша-2, технолошки парк на Звездари који запошљава 560 младих инжењера и изграђени нови здравствени објекти.

        Како је додала, уведено је 10 нових аутобуских линија и 107 нових аутобуса.

        Било је милион туриста у 2017. године, што је 20 одсто раст у односу на 2016. годину.

Рашковић-Ивић о Малом: Гладном вуку дајете овце на чување

  • Говорила је и о рушењу објеката у Савамали у сред ноћи 2016. године под фантомкама, за које је председник Србије Вучић рекао да је учинио сам врх београдске власти, а супруга Синише Малог рекла је да јој је Мали рекао да је „нешто полупао, али да није урадио ништа страшно“

        ШЕФИЦА посланичке групе Покрет за спас Србије-Нова Србија Санда Рашковић Ивић замерила је данас премијерки Ани Брнабић што се током образлагања предлога да министар финансија буде Синиша Мали није осврнула на афере које га прате, на шта је Брнабић рекла да расправља „само о чињеницама, а не о паушалним тврдњама“.

        Рашковић-Ивић је током расправе о избору Малог за министра финансија у Скупштини Србије рекла да се на рачун Малог износе озбиљне оптужбе, те да он нема способност да седне на столицу најважнијег човека у Влади Србије поред премијера.

        „То је као да се гладном вуку дате јагње на чување. Мислим да Србија то није заслужила“, рекла је Рашковић-Ивић.

        Она је казала да је интересантно што је премијерка заборавила да каже да је Синиша Мали радио од 2001. до 2003. године као помоћник министра за приватизацију, а да припадници Српске напредне странке имају велике примедбе на тадашњу приватизацију и на оне који су тада били на функцијама.

        Она је рекла да је Мали био директор оф шор фирми које не плаћају порез за своје пословање у Србији, те упитала како неко такав може бити министар?

        Осврнула се и на аферу 24 стана у Бугарској у време док је Мали био саветник Александру Вучићу, тадашњем првом потпредседнику Владе Србије. Како је додала, станови су купљени за пет милиона евра, а по процени бугарске финансијске агенције, трансакције су сумњиве.

        Говорила је и о рушењу објеката у Савамали у сред ноћи 2016. године под фантомкама, за које је председник Србије Вучић рекао да је учинио сам врх београдске власти, а супруга Синише Малог рекла је да јој је Мали рекао да је „нешто полупао, али да није урадио ништа страшно“.

        Рашковић-Ивић је рекла и да се сумња да је докторат Синише Малог плагиран и да постоје тврдње одређених академика за то.

        Брнабић јој је одговорила да се за седницу припремала добро, јер је мислила да ће говорити о чињеницама, а не о паушалним тврдњама и да је не интересује шта је Мали радио у приватном сектору.

        Она је казала да у периоду када је он био саветник за приватизацију није било ни једне спорне приватизације, а да оно што је после тога радио у приватном сектору нема никакве везе са државним или јавним институцијама.

        Рекла је да Мали има све потребне квалификације и образовање за место министра и подсетила да је завршио Економски факултет у Београду, да је завршио мастер студије на два факултета - на Економском у Београду и на факултету у Вашингтону, али да о томе Рашковић-Ивић није говорила јер јој се то „не уклапа у причу о Синиши Малом каквим она жели да га представи“.

        „Има две мастер дипломе, награду за најбољег студента, али се вратио у Србију. Зашто би се вратио да на Факултету организационих наука плагира свој докторат, па не би“, рекла је Брнабић и додала да ће бити формирана нова комисија која ће испитати докторат Малог.

        „Комисија је већ два пута потврдила да докторат није плагиран, и трећа комисија ће бити формирана, али ако и она каже да није у питању плагијат, ви ћете вероватно тражити и четврта да се формира“, рекла је Брнабић и додала да ће бити и сто комисија ако треба, само да би се доказало да су у праву они који тврде да је докторат плагиран.

        Она је рекла и да је „афера 24 стана једна од најзабавнијих“ и упитала Рашковић-Ивић, ако их је купио где су сада, да ли их још има и шта се десило са тим становима?

        Одговарајући на критике о рушењу објеката у Савамали, Брнабић је казала да Рашковић-Ивић износи шта је супруга рекла о Савамали неком таблоиду, а не каже шта је рекла тужиоцу, те да не жели и неће да говори о исказима бише супруге Синише Малог.

Категорије: 

Коментари