Српска жели „јако село” и реиндустријализацију

СУСРЕТ МИЛОРАДА ДОДИКА СА ЕКОНОМИСТИМА И ПРЕДСТАВНИЦИМА ВЛАДЕ РС

         НАРЕДНА година у економском смислу требало би да буде припремна за реиндустријализацију и успостављања социјалне карте становништва у РС.

         Ово је, између осталог, закључено на састанку Милорада Додика, председника РС, са економистима и представницима Владе РС, на којем је разговарано о економској политици РС за 2014. годину и уопште о економској ситуацији у РС и региону.

         „У РС је потребно променити структуру бруто домаћег производа и извршити реиндустријализацију, односно прилагодити индустрију савременим токовима, да би се унапредило укупно економско стање”, рекао је Додик.

         Током састанка, којем су, између осталих, присуствовали и универзитетски професори из РС и Србије те представници разних удружења економиста, оцењено је да је економска политика за наредну годину добар документ, али да га је потребно у одређним стварима надоградити, иако се с њим не може све обухватити.

         Учесници састанка су констатовали да мора бити промовисана политика јаког села и више рачуна вођено о демографским кретањима, која су крајње неповољна те битно утичу на планирање.

         Миодраг Зец, професор економије из Београда, рекао је да је за неке податке из економске политике мислио да су знатно лошији те да ће РС опстати ако буде друштво стварања.

         „Мислим да је сазрело време код политичара да јавно кажу да друштво које стварно нешто прерасподељује нема будућност. РС ће опстати ако буде друштво вишка”, казао је Зец.

         Милорад Додик, предсједник РС, рекао је да владе Србије и Италије преговарају о пројекту „Средња Дрина”, те да још није дефинитивно одлучено хоће ли тај пројекат бити рађен.

         „О њему још није донесена дефинитивна одлука да ли ће бити извођен или неће. Све је још у процесу усаглашавања и чека се да дође до конкретног прихватања тог пројекта од оба партнера да би се онда у њега могла укључити и БиХ. Засад још нема дефинитивне одлуке о томе”, рекао је Додик.

         Када је у питању енергетика, Додик је рекао да РС већ спроводи пројекте „Горњи хоризонти”, Термоелектрана Станари, Угљевик, као и Хидроелектрана Мрсово.

         Он је рекао да се нада да ће у наредних месец или два бити решен проблем у вези са пројектом ”Горња Дрина”, односно ХЕ Бук Бијела са инвеститорима.

         Коментаришући чињеницу да РС следеће године треба да врати око 500 милиона КМ дуга, Додик је рекао да то представља кумулативни износ свих ранијих дуговања. Он је рекао да РС тренутно ради на реструктурирању тог дуга, који подразумева покушај да се нађе тај новац по кредитним елементима на десет година.

         „Тада би наше оптерећење било 50 милиона КМ, а не кумулативно 500 милиона КМ. Сада радимо на томе и обавезе ћемо измирити”, рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари