ДОДИК: Нећемо прихватити ништа што ће умањити снагу Српске

У БАЊАЛУЦИ НА 18-ТУ ГОДИШЊИЦУ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА ОТКРИВЕНА СКУЛПТУРА „МИР”

         ДАНАС је – на 18-годишњицу Дејтонског мировног споразума - у парку поред пословног центра „Интегра” у Бањалуци откривена скулптура „Мир”, дело академика Миливоја Унковића.

         „Овим догађајем РС је показала како је посвећена миру и спровођењу слова Дејтона. РС то чини и жели да спроводи слово Дејтона, али неће прихватити никаква понижења и међународне реформе које су усмерене ка томе да умање нашу снагу и смање оно што је међународно верификовано кроз Дејтонски мировни споразум”, рекао је Милорад Додик, председник РС, додајући да се БиХ налази у великом застоју због интервенција високих представника у Дејтонски споразум.

         Говорећи о скулптури „Мир”, коју су грађанима РС и Бањалуке поклонили Удружење грађана „Град” и фирма „Интегра инжењеринг”, а коју је свечано открио редитељ Емир Кустурица, Додик је рекао како она остаје трајно обележје града које ће бити незаобилазно за све оне који у њега долазе и образују се.

         Након што је открио скулптуру, Кустурица је рекао како је идеја о миру на овом тлу била „поремећена за време Титове владавине”.

         „Питање мира је било заборављено у Титово време, где је сваки човек био прислушни апарат и где је врло ефикасно деловала врста пригушене свести о себи и свом комшији”, казао је Кустурица.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари