Мичел тврди да није донео никакав „амерички план за Косово“

КАКАВ ФИНИ ЧОВА: ОН ЈЕ ДОШАО ДА ПОДСТАКНЕ ПРЕГОВОРЕ ИЗМЕЂУ „ДВЕ ЗЕМЉЕ“

Вес Мичел

  • После разговора са Тачијем, помоћник америчког државног секретара Вес МИЧЕЛ рекао: „Косово има добре односе са САД и они ће се и даље продубљивати. Нико не може да има право вета на трансформацију Безбедносних снага Косова у Оружане снаге и да ће његова земља наставити да подржава ту трансформацију“
  • ФАКТИ: А нас ће да уверавају да нам покровитељи Шиптара желе све најбоље и да ћемо уз посредовање ЕУ, која је геополитичка лутка на америчком концу, све своје проблеме са Шиптарима решити на најбољи начин. Тако да ће бити задовољна и наша смањена земља по којој ће корачати наша деца

        ПОМОЋНИК америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел изјавио је данас у Приштини да је дошао на Косово како би дао подстрек разговорима између Косова и Србије и одбацио као нетачне наводе да је донео предлог о решавању проблема између две земље.

        „Да, прочитао сам о тим спекулацијама, али сам ја дошао овде да дам подстрек дијалогу између Приштине и Београда“, казао је Мичел на заједничкој конференцији за новинаре са председником Косова Хашимом Тачијем.

        Он је изразио задовољство што је прву посету региону почео посетом Косову.

        „Косово има добре односе са САД и они ће се и даље продубљивати. САД се залажу за демократско Косово. Желим да вам кажем да ћемо следеће године имати активнију улогу“, казао је Мичел.

        Високо је оценио достигнућа Косова за десет година независности и затражио веће ангажовање Косова у дијалогу са Србијом, нагласивши потребу да споразум о демаркацији границе са Црном Гором добије епилог.

        „У овим питањима само Косово може да решава своју будућност“, рекао је Мичел.

        Он је казао да нико не може да има право вета на трансформацију Безбедносних снага Косова у Оружане снаге и да ће његова земља наставити да подржава ту трансформацију.

        Председник Косова Хашим Тачи је рекао да је са Мичелом разговарао о питањима која се односе на Косово.

        „Састанак је био пријатељски и конструктиван. Обавезао сам се да Косово активно и одговорно ради на консолидацији државе. САД су биле и остале стратешки партнер Косова“, казао је Тачи.

        Додао је како је захвалан председнику САД Доналду Трампу за све што чини за Косово.

        „Пренео сам да смо опредељени да се што пре оконча демаркација границе са Црном Гором. Кажем вам да ће се то питање затворити наредних дана“, рекао је Тачи и додао да је са Мичелом разговарао и о дијалогу о нормализацији односа између Косова и Србије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари